‘Gasprinses’ Timosjenko ontkomt niet aan proces om machtsmisbruik

Timosjenko staat de rechters te woord. Na afloop van hun besluit ontstonden buiten het rechtsgebouw rellen tussen oproerpolitie en Timosjenko's aanhangers. Foto AFP / Genya Savilov

Rechters in Oekraïne hebben besloten dat oud-premier Julia Timosjenko woensdag terecht moet staan. Ze wordt beschuldigd van machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland. Hierbij zou Oekraïne 135 miljoen euro zijn verloren.

De 50-jarige Timosjenko werd premier nadat zij in 2004 een van de gangmakers en gezichten was in de Oranje Revolutie. In 2010 verloor zij in de presidentsverkiezingen tegen haar grote rivaal, president Viktor Janoekovitsj. Sindsdien is zij er niet geslaagd om de oppositie rond zich te verenigen.

‘Proces is een farce’

Timosjenko vindt dat het proces tegen haar van politieke aard is. Maar tijdens een hoorzitting bleek gisteren dat de rechters dat argument van tafel veegden.

Voor de rechter zei Timosjenko dat de aanklacht “een farce” is en de rechter “een marionet” van president Janoekovitsj.

Voor het begin van haar proces in Kiev hadden duizenden aanhangers zich verzameld in het centrum van de stad. Woordvoerders van haar beweging spreken eveneens van een politiek proces.

De gasprinses

Eind jaren negentig verwierf ‘de gasprinses’ grote rijkdom als eigenaar van een bedrijf dat Russisch gas kocht en verkocht. Destijds kreeg zij bovengenoemde bijnaam. Sinds 1997 is zij ook actief in de politiek.

Timosjenko bracht de afgelopen tijd deels door onder huisarrest. Als zij schuldig bevonden wordt, kan zij veroordeeld worden tot tien jaar gevangenisstraf. In 2001 zat zij al eens een maand vast op beschuldiging van malversaties met gas.

    • Jules Seegers