Gaddafi niet bij onderhandelingen Libië

Libische leider Moammar Gaddafi heeft ermee ingestemd om niet deel te nemen aan van de onderhandelingen met de Afrikaanse Unie (AU) over de crisis in Libië.

Dat maakte de Unie vanmiddag in een verklaring bekend. Het bericht kon nog niet bevestigd bij de Libische autoriteiten. Persbureau AP spreekt van een grote concessie van de Libische leider als hij inderdaad geen rol speelt bij de onderhandelingen.

Echter heeft Gaddafi zich gedurende de crisis in Libië al vaker niet gehouden aan afspraken. De Libische opstandelingen zijn daarom sceptisch. Zij verwerpen de bemiddelingspogingen van de Afrikaanse Unie die oproept tot een staakt-het-vuren en onderhandelingen. De Libische Nationale Raad wil dat Gaddafi eerst opstapt voordat onderhandelingen kunnen plaatsvinden.

Vandaag honderd dagen NAVO in Libië

Vandaag is het de honderdste dag dat opstandelingen en de NAVO-landen samenwerken in de strijd tegen het leger van Gaddafi. Buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel schreef gisteren in NRC Handelsblad over de precaire situatie in Libië. Volgens hem is niet te voorspellen hoe lang de strijd nog gaat duren:

“Zondag is het honderd dagen geleden dat de bombardementen op Libië begonnen, en het eind van de strijd is nog niet in zicht. “Het kan morgen met Gaddafi’s bewind gedaan zijn, het kan ook nog weken duren”, zei de secretaris-generaal van de NAVO begin deze maand. En zo staat het er nog steeds voor. Het bombarderen gaat door, maar op de grond verschuiven de frontlinies amper.”

Donderdag waarschuwde Gaddafi het Westen dat het doden van Libische burgers door de NAVO verregaande consequenties zal hebben. Vorige week zondag kwamen negen mensen om bij een luchtaanval van de NAVO.

Morgen mogelijk arrestatiebevel Gaddafie

Het Internationale Strafhof beslist morgen waarschijnlijk over een mogelijk arrestatiebevel voor misdaden tegen de menselijkheid door Gaddafi. Ook over een arrestatiebevel van zijn zoon Saif wordt dan besloten.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Libië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis