‘Franse overeenkomst met banken over hulp bij Griekse crisis’

Frankrijk heeft als eerste land in Europa een overeenstemming bereikt met financiële instellingen over het meewerken aan de bestrijding van de Griekse schuldencrisis.

Dat meldt de Franse krant Le Figaro op basis van anonieme bronnen. Het zou gaan om een plan dat nieuwe leningen aan Griekenland met een looptijd van dertig jaar mogelijk maakt. Volgens de krant gaat Parijs morgen op zoek naar Europese partners voor hun plan tijdens een bijeenkomst in Rome over de Griekse crisis waar meer dan dan vierhonderd banken aanwezig zullen zijn.

Maandag kwamen de ministers van Financiën van de eurozone overeen dat private partijen op vrijwillige basis kunnen deelnemen aan het nieuwe reddingsplan ter waarde van zo’n 30 miljard euro voor het financieel zwakke Griekenland. Vorig jaar kreeg Griekenland al 110 miljard euro aan steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds in de vorm van leningen.

Hulp van banken aan het oplossen van de Griekse schuldencrisis wordt gezien als potentieel schadelijk voor het herstel van de Griekse economie. Financiële markten en kredietbeoordelaars zouden hulp kunnen zien als een voorteken van een Grieks faillissement.

Frankrijk zou nu met private partijen zijn overeengekomen dat zij zeventig procent van door Griekenland afgeloste schulden opnieuw investeren in het land. Daarnaast zullen banken nu ook leningen met een looptijd van dertig jaar aan kunnen bieden aan Griekenland.

Lees meer over de schuldencrisis in Griekenland.

    • Hans Klis