‘Europa bezorgder over uitbreiding crisis naar Spanje dan Ierland’

A riot police smokes a cigarette as an elderly man holds a banner with Spanish and Greek flags in front of the Greek Parliament during a peaceful rally for a sixth day, attended by thousands called through a social networking site - modeled on protests by young people in Spain, on Monday, May 30, 2011. Greece could get another euro 20 billion ($28 billion) in aid from its fellow euro countries and raise three times that through new austerity measures such as selling government property, a top European Central Bank official says. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) Griekse demonstrant houdt een gecombineerde Spaans/Griekse vlag omhoog voor het parlement in Athene, 30 mei . Foto AP / Thanassis Stavrakis

Europa is bezorgder over het uitbreiden van de Griekse schuldencrisis naar Spanje dan naar Ierland.

Dat vertelde de Ierse minister van Financiën Michael Noonan vandaag aan de Ierse omroep RTE, meldt persbureau Reuters. Volgens Noonan zijn de lidstaten van de eurozone het er over eens dat “het uitbreiden van de schuldencrisis naar Ierland en Portugal voorkomen kan worden”, maar dat er “zorgen” zijn dat grotere Europese landen, zoals Spanje, wel “besmet” kunnen raken door de Griekse schuldencrisis.

Noonan verwacht dat de komende week het Griekse parlement instemt met de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn voor een tweede pakket aan noodhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Duitsland: Griekenland moet met bezuinigingen instemmen anders hele eurozone in gevaar

Ook de Duitsland verwacht dat het Griekse parlement akkoord gaat met de maatregelen die de Griekse minister Evangelos Venizelos donderdag aankondigde. Die wil onder andere de belastingen op stookolie verhogen en de belastingvrije drempel verlagen van twaalfduizend euro naar achtduizend euro.

Volgens Wolfgang Schaeuble moet de Griekse oppositie duidelijk laten zien dat het achter de regering staat, want als zij niet instemmen met het plan om 28 miljard euro aan noodhulp te accepteren, “komt de stabiliteit van de hele eurozone in gevaar”. Maar dat “ligt niet in de lijn der verwachting”, aldus Schaeuble.

Lees meer over de schuldencrisis in Griekenland en de Europese Unie.

    • Hans Klis