‘EU moet kunnen ingrijpen bij Griekse rentetarieven’

Demonstrators wearing masks protest against the austerity economic measures and corruption in front of the parliament at Syntagma (Constitution) square in Athens June 25, 2011. Greek ministers urged wavering members of the ruling Socialist party on Saturday to do their duty in a knife-edge vote in parliament next week and back painful austerity measures that lenders demand as the price for fresh bailout loans. REUTERS/John Kolesidis Demonstranten verzamelden zich gisteren voor het Griekse parlement om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van de regering. Foto Reuters / John Kolesidis

Europa moet overwegen om in te grijpen in de rentetarieven die Griekse banken hanteren bij de bestrijding van de schuldencrisis.

Die optie mag volgens voorzitter van de eurozone, Jean-Claude Juncker, niet genegeerd worden. Juncker zei dat tijdens een interview met de Franse omroep TV5 Monde. “Ingrijpen aan de kant van de EU op het niveau van de rentetarieven in Griekenland is een idee dat niet uitgesloten mag worden.”

Hoewel Juncker niet verder uitlegde wat hij bedoelde met het ingrijpen op Griekse rentetarieven, doelt de topman hoogstwaarschijnlijk op de rentetarieven van de leningen die verstrekt worden door het Europese noodfonds aan Griekenland. Dat meldt persbureau Reuters.

Vorige week kwamen de ministers van Financiën van de eurozone overeen dat private partijen als banken op vrijwillige basis kunnen gaan deelnemen aan een nieuw reddingsplan voor het financieel zwakke Griekenland.

Eerder wees Juncker en ook scheidend directeur van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, op het gevaar van deelname van banken en pensioenfondsen aan het reddingsplan voor Griekenland. Financiële markten en kredietbeoordelaars zouden deze hulp kunnen zien als een voorteken van een Grieks faillissement. Hierdoor kan de crisis zich mogelijk uitbreiden en dat zou zware gevolgen hebben voor de waarde van de euro.

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dinsdag dat vrijwillige afwaardering van schuldpapieren door Europese banken door de financiële markten beschouwd zal worden als een bankroet van Griekenland.

Om faillissement te voorkomen moet Griekenland een aantal ingrijpende bezuinigingsmaatregelen nemen om aanspraak te maken op een tweede financiële noodpakket van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Vorig jaar kreeg Griekenland al 110 miljard euro aan steun in de vorm van leningen. Aankomende week stemt het Griekse parlement over deze bezuinigingen.

    • Hans Klis