Enige koraal in Nederlandse kustwateren ‘uitgestorven’

Dodemansduim in de Oosterschelde. Foto Natuurbericht / Floor Driessen

Het enige koraal dat in de Nederlandse kustwateren voorkomt, zou zo goed als uitgestorven zijn. De Dodemansduim is alleen nog te vinden op scheepswrakken en in de Klaverbank in de Noordzee.

Het koraal zou “een van de vele goede redenen” zijn om de Klaverbank snel te beschermen. “We wachten nog steeds op de Nederlandse overheid om adequate maatregelen te nemen.” Dat zegt de Stichting Anemoon vandaag.

Het koraal zonder kalkskelet kwam volgens Anemoon vroeger ook voor in het Veerse meer, het Grevelingenmeer, de Oosterschelde en de Zeeuwse Delta. Door de Deltawerken en het afsluiten van de meren is er nauwelijks nog getijdenbeweging en is het koraal daar uitgestorven. Het gele of witte koraal kan ongeveer twintig centimeter groot worden.

Greenpeace dumpte maandag houten zeepaarden op sokkels van natuursteen in het gebied om het kwetsbare leven op de zeebodem te beschermen tegen de sleepnetten van vissers. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) droeg de milieuorganisatie op de standbeelden te verwijderen. Anders zou de overheid de zware stenen zelf weghalen en de kosten verhalen op de natuurorganisatie.

    • Jules Seegers