Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Minister: eet voorlopig geen rucolakiemen in verband met EHEC

Caption: Racks containing seeds inside a warehouse at seed company Thompson and Morgan at their headquarters in Ipswich, England, Sunday June 26, 2011. French and British food safety officials are investigating possible contamination of seeds from British company Thompson and Morgan which may be linked to an E. coli outbreak near Bordeaux, France, where eight people have been hospitalized following an E. coli outbreak. (AP Photo / Max Nash, PA) UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVES
Caption: Racks containing seeds inside a warehouse at seed company Thompson and Morgan at their headquarters in Ipswich, England, Sunday June 26, 2011. French and British food safety officials are investigating possible contamination of seeds from British company Thompson and Morgan which may be linked to an E. coli outbreak near Bordeaux, France, where eight people have been hospitalized following an E. coli outbreak. (AP Photo / Max Nash, PA) UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVES Rijen met fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen in een Brits bedrijf die mogelijk besmet zijn met de EHEC-bacterie. Foto AP / Max Nash

Het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag heeft vandaag het advies gegeven voorlopig geen fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen te eten in verband met een besmetting met een E.coli-bacterie in Frankrijk.

Dat meldt persbureau Novum. In de regio Bordeaux zijn zeven mensen opgenomen die besmet zijn met een bacterie waarvan deskundigen voor “99 procent” zeker weten dat deze dezelfde variant is als de bacterie die in Duitsland aan 44 mensen het leven heeft gekost.

Zeker twee personen werden ziek na het eten van fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen in Bègles, een buitenwijk van Bordeaux, waardoor Frankrijk vermoedt dat deze kiemen de oorsprong van de besmetting zijn. Frankrijk heeft daarop de verkoop stopgezet van fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen die afkomstig zijn van een Brits bedrijf.

Eerder werden rode bietenkiemen gevonden die besmet waren met de E.coli-bacterie. Deze producten werden vervolgens uit de handel gehaald.