Braziliaan Graziano nieuwe chef VN-Voedsel- en Landbouworganisatie

De Braziliaanse Graziano da Silva of Brazil is vandaag verkozen tot het nieuwe hoofd van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

De Braziliaan gaat de organisatie leiden, die de taak heeft om ondervoeding in de wereld te bestrijden, nu de voedselprijzen tot een recordhoogte gestegen zijn.

De FAO voorspelde eerder deze maand nog dat de voedselprijzen de rest van dit jaar en het volgende nog verder zullen stijgen, vanwege de terugval in de voedselvoorraden en de magere productiestijging voor de meeste soorten gewassen.

Graziano is op dit moment nog de regionale vertegenwoordiger van FAO in Latijns-Amerika en de Caribische Eilanden. De Brzailiaan won tijdens de tweede stemronde met een meerderheid van de stemmen van de in totaal 179 leden. Graziano versloeg de Spaanse Miguel Angel Moratinos en vier andere kandidaten en volgt hiermee Jacques Diouf uit Senegal op. Diouf stond achttien jaar aan het hoofd van FAO. De organisatie heeft een jaarlijks budget van een miljard euro

Lees hier meer over de voedselcrisis.

    • Hans Klis