Billy the Kid gaat acht keer over de kop op veiling New York

Billy the Kid gaf zijn portret aan zijn vriend Dan Dedrick, waarna het stuk in die familie bleef. Het werd slechts één keer geëxposeerd, dat was in de jaren '80 in een museum in Lincoln County.

Het enige authentieke portret van Billy the Kid is gisteravond in New York voor 2,3 miljoen dollar geveild. De vogelvrijverklaarde wildwestbandiet bracht hiermee veel meer op dan verwacht. Vooraf werd gedacht dat zijn portret tussen de drie en vier ton zou opleveren.

Billy the Kid (wiki), ook wel Henry McCarty, William H. Bonney en Kid Antrim genoemd, stierf op 21-jarige leeftijd. Volgens de overlevering doodde hij 21 mensen, de eerste toen hij twaalf jaar oud was. Veel van de moorden zijn nooit bewezen.

Het portret is gemaakt middels een ouderwetse fotografietechniek waarbij het positief direct wordt ontwikkeld op een metalen plaat. Hij zou gemaakt zijn in 1879 of 1880 in New Mexico. Billy the Kid staat erop afgebeeld met een gekreukte hoed en diverse lagen kleding. In zijn ene hand houdt hij een Winchester karabijn, in de ander een revolver.

De afbeelding werd gekocht door William Koch (wiki) die het in zijn privéverzameling zal opnemen. Volgens veilingwoordvoerder Melissa McCracken staat wordt het portret wereldwijd gezien als een klassiek beeld van het wilde westen. “Er is slechts één foto van Billy the Kid en daarom spreekt het bij de mensen zo tot de verbeelding”, zei ze gisteravond plaatselijke tijd.

Negatieven van het portret creëerden de mythe dat Billy linkshandig geweest zou zijn. Hierop werd onder meer de film ‘The Lefthanded Gun’ gebaseerd met in de hoofdrol Paul Newman als de notoire bandiet.

    • Jules Seegers