‘Aanslag op Saleh gepleegd met geplaatst explosief’

Een Jemenitische soldaat op de uitkijk bij een protest in de hoofdstad Sanaa tegen president Saleh afgelopen vrijdag. Foto AFP / Mohamed Huwais

De verwondingen die Ali Abdullah Saleh eerder deze maand opliep in zijn eigen paleis zijn veroorzaakt door een bom die in zijn moskee geplaatst zou zijn. Dit beweert een bron tegenover Reuters.

De omstandigheden waarin de Jementissche president op 3 juni gewond raakte zijn nog altijd onduidelijk.

“De bom in de moskee bevond zich nabij de president toen deze afging. Hij heeft erg veel geluk gehad dat hij weg kon komen”, zei de bron, die bij Saleh was tijdens de aanslag, tegen het persbureau. Hij wilde niet speculeren over wie de bom geplaatst zou hebben.

Minder dan 40 procent van Salehs lichaam raakte volgens de bron verbrand. Nog eens 39 andere Jemenieten, waaronder de premier, twee plaatsvervangend premiers en parlementsvoorzitters, raakten gewond.

“Nadat de bom afging werden meerdere raketten afgevuurd richting de moskee. Maar mensen die binnen waren hadden de president al naar buiten gesleept.” Volgens Reuters’ bron is Saleh voldoende hersteld “spoedig” naar Jemen terug te keren. “Hij wil het Jemenitische volk snel toespreken via de televisie.”

Eerder vandaag zei Salehs persvoorlichter al dat de president “binnen 48 uur” een mediaoptreden zou geven.