wijn erbij

Als begeleider van aardbeien adviseert Harold Hamersma zoete Sauternes.

SONY DSC

Nu het zomerkoninkje regeert, verschijnen les grands vins de Bordeaux graag op audiëntie. Wie wilde aardbeien heeft weten te ontdekken, viert deze vondst door er zijn kostbaarste rode Margaux over heen te schenken. Om vervolgens de rest te drinken.

De getemde aardbei laat zich in al zijn dessertbereidingen bij voorkeur echter bijstaan door het hoogste zoet uit het Franse zuidwesten, Sauternes. Schenk dit wit met aardbeien en er ontstaat een klassieke wijn-spijscombinatie die in één adem genoemd wordt met oesters met Chablis, Stilton met port en lamsbout uit de oven met Pauillac.

Dus als u nog een flesje Château d’Yquem, Coutet of Rieussec in de kluis heeft liggen, de aardbeienkwarktaart van Marjoleine vormt de juiste aanleiding.

Geen Sauternes? Geen probleem. De zucht naar zoet kan ook op een andere manier gelest worden. Zo heeft verrassend genoeg Plus Supermarkten een uiterst patente Chileense El Descanso Late Harvest in het basisassortiment. Deze laat geoogste sauvignon blanc flirt wat met Sauternes, maar blijft daarentegen verre van zijn prijskaartje. Voor slechts 4,99 euro trakteert een half flesje (handig; een hele wil nog wel eens te veel van het goede zijn) op gekonfijt fruit, gebakken ananas, gekarameliseerde appel, suikerspin, rijpe banaan en limoentjes.

Overigens is ook een uitstapje naar Italië een optie. Daar leidt Moscato d’Asti een gezond leven. De sympathieke belletjeswijn uit Piemonte tafelt vooral graag met fruit. Niet alleen met aardbeien, maar ook met ananas, frambozen, meloen, sinaasappel, en met niet al te zoete sorbets van voornoemde vruchten.

Een goede Moscato bruist van de meloen, limoen en peren, is zuiver als bronwater, schoon, verfrissend en jubelend. Met een vleugje zoet, maar nooit te. Een bijkomend voordeel van Moscato als toetjeswijn is dat zijn lage alcoholpercentage van 5,5 procent ervoor zorgt dat de avond niet in een coma eindigt.

Tot slot nog even naar de Hema voor een laatste aardbeien-adept. Een budget-zoetje: Estrella kost 4 euro. Het flesje is hilarisch lelijk (vinger-verfschilderij van kunstenaar met reuma) maar de moscatel uit de buurt van Valencia kan het zomerkoninkje wel behagen.

    • Harold Hamersma