Uitgelicht zondag

Le crime de l'orient express Murder on the Orient Express Year: 1974 - UK Albert Finney, Lauren Bacall Director: Sidney Lumet Photo12

Film

Lepel (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005, NL/D/GB). Sprookje over een jongen die een nieuwe moeder zoekt. Met een boze stiefmoeder, een weesje en een goede fee. Met Barry Atsma, Carice van Houten, Loes Luca.Ned. 3, 9.00-10.30u.

Murder on the Orient Express (Sidney Lumet, 1974, GB). Weelderige Agatha Christie-verfilming. Albert Finney alias Hercule Poirot buigt zich anno 1934 over moord in de door sneeuw vastgelopen trein uit de titel. Ook met Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Jacqueline Bisset. RTL4, 13.05-15.55u.

The Quiet American (Phillip Noyce, 2002, VS/D/Aus). Graham Greenes roman uit 1955 werd in 1958 en 2002 verfilmd. Greene was zeer verontwaardigd over de wijzigingen die scenarist-regisseur Joseph L. Mankiewicz aanbracht. Die ruilde het anti-Amerikanisme van Greene in voor anticommunisme. Dat werd in de nieuwe versie rechtgezet. Boek en film spelen zich af in de vroege jaren 50, nog voor de verdeling van de Franse kolonie in Noord- en Zuid-Vietnam. Wordt om 20.00u op BBC 2 voorafgegaan door een portret van hoofdrolspeler Michael Caine. BBC 1, 00.40-02.10u.

Informatief

Het Filosofisch Kwintet. Hebben recente affaires binnen de rechterlijke macht een crisis in de rechtsstaat blootgelegd? Clairy Polak praat met kortgedingrechter en oud-voorzitter van het college van procureurs-generaal Harm Brouwer, met hoogleraar straf- en strafprocesrecht Ybo Buruma en met hoogleraar rechtssociologie Marc Hertogh.Ned.1, 12.10-13.10u.

Panorama: Nederwiet of hoe Nederland worstelt met zijn gedoogbeleid. Terwijl de rest van de wereld stilaan meer begint te zien in het gedoogbeleid lijkt Nederland er steeds meer vanaf te willen. Symptoom van tanende tolerantie in Nederland gidsland of is er meer aan de hand? Canvas, 20.10-21.00u.

Tough Men. Een opkomend fenomeen in Amerika zijn de Original Toughman Contests, waarin mannen en vrouwen via bokswedstrijden proberen te ontkomen aan een grauw en uitzichtloos bestaan. Wordt om 23.40u gevolgd door documentaire over het groeiende aantal vrouwelijke boksers in de westerse wereld. Arte, 22.10-23.40u

Easy Riders, Raging Bulls. Tweede, laatste deel van documentaire over de opkomst van nieuwe regisseurstalent in Hollywood in de jaren 70. Canvas, 22.45-23.35u.

Amusement

HF 2011: Jevgeni Onjegin. Registratie van Tsjaikovski’s opera ‘die draait om het verlangen naar wat was, niet is, had kunnen worden, maar nooit zal zijn’, aldus deze krant over de uitvoering door het Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons. Regisseur Stefan Herheim legt het hart van zijn enscenering in ‘smachten en herinnering’.Ned.2, 12.00-15.00u.

Glastonbury 2011. Verslag van de laatste dag van het festival, met onder meer om 17.00 live het concert van Paul Simon en om 23.00 het optreden van Beyoncé. BBC 2, 18.30-20.00u en 23.00-03.00u.

Top Gear. Eerste uitzending van nieuwe serie van het programma waarin drie oudere jongens met dure auto’s spelen. Vanavond zijn dat de BMW 1 Serie M, de Mini Rally en een ruiger alternatief voor de Hummer. Plus een feestje voor de vijftigste verjaardag van de Jaguar E-Type. BBC 2, 21.00-22.00u.

Silent Witness. Dertiende serie, aflevering 1 van Britse dramaserie over forensische experts die misdaden oplossen. BBC 1, 22.00-23.00u.