‘Tien doden bij gevechten tussen stammen in noorden Kenia’

Herders van de Boranastam gebruiken steeds vaker kamelen voor vervoer omdat die beter bestand zijn tegen de droogte in het noorden van Kenia. Foto AFP / Tony Karumba

Gevechten tussen rivaliserende stammen in het noorden van Kenia hebben vandaag volgens de politie en lokale leiders aan minstens tien mensen het leven gekost. Het dodental zou nog kunnen stijgen omdat de gevechten nog gaande zijn.

Inzet van de gevechten is volgens de politie de controle over waterbronnen en grond waarop het vee van de stammen kan grazen. Aan beide zaken is in het noorden van Kenia een gebrek omdat het er momenteel erg droog is. De gevechten van vandaag zouden zijn gegaan tussen leden van de Samburu-stam aan de ene kant en Somalische herders en herders van de Borana-stam aan de andere kant.

De provinciale politie meldde aan persbureau Reuters dat onder de dodelijke slachtoffers zes leden van de Samburu-stam en vier herders zijn. Meer dan tien mensen zouden gewond zijn geraakt. Verschillende bronnen zeggen dat de Samburu-stam de aanval op de herders had geopend.

Het is niet de eerste keer dat er in het noorden van Kenia gevochten wordt om vruchtbare grond en water. In mei kwamen ongeveer twintig mensen om toen een Ethiopische stam een Keniaanse stam aanviel.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool