thuiskokTIPS

Zeeverse vismarkt

Regionale producten komen niet alleen van het land maar ook uit de zee. Nu is bijna niets moeilijker – hoe merkwaardig dat ook lijkt voor een land aan zee – dan om verse vis te krijgen. De beste vissen, zowel in omvang als in versheid, gaan rechtstreeks van de visafslag naar restaurants en dan vaak zelfs nog buitenlandse restaurants. Daar komt geen thuiskok tussen.

Wel op de Wieringervismarkt in Den Oever of op de ZeeVerse Vismarkt in Den Helder waar heel verse en mooie vissen zo van de boot op de markt komen.

Elke zaterdagochtend, en in Den Helder ook op vrijdagmiddag, wordt daar de vis verhandeld die de plaatselijke vissers de week daarvoor op zee hebben gevangen. Op de markt worden, zo beloven ze, de vissen van de laatste trekken aangeboden, dat wil zeggen de vissen die de vissers de laatste dag of dagen gevangen hebben.

Op de Wieringer markt zijn bovendien groenten uit de regio te koop, boerenkaas en Wieringer producten.

Neem een koelbox met koelelementen mee! Verse vis moet wel vers blijven. (versevis.nl en zeeversevismarkt.nl)

Kersen

Een regionaal product met landelijke verspreiding zijn de Betuwse kersen. Nu rijp!

Hoogstamboomgaard Ben & Cherry’s aan de Peperstraat in Bruchem is zaterdag 2 juli van 14.00 tot 17.30 uur open om kersen te komen plukken en eten (ben-en-cherrys.nl).

Zaterdag 3 juli is het feest in de kersenboomgaard van fruitbedrijf Theunissen in het Gelderse Horssen. Met uitleg over kersen en bijen, met koffie en taart en kersen te koop in de boerderijwinkel. (fruitbedrijftheunissen.nl)

Op de site Allfoodplaza adverteert een bedrijf uit Buren met hun kersen die gekocht en eventueel ook zelf geplukt kunnen worden gedurende de kersentijd: hoek Hulsterstraat en Erichemsewal, elke dag iemand aanwezig.

Wie gaat eten bij pannekoekenrestaurant Molen de Zwaluw in Kesteren, mag gratis vijf bakjes kersen plukken in de boomgaard. (molendezwaluw.nl)

Bourgondische Beemster

In de Beemster vind je van alles: kaas, koeien, fruitbomen, snoep, honing, spek. In het weekend van 9 en 10 juli wordt steeds tussen 16.30 en 22 uur, in een boomgaard in Franse stijl het Bourgondisch Beemster festival gehouden. Je kunt er je bord volladen met heerlijks uit de buurt, producten kopen, in ‘Franse sfeer’ in de tuinen van kwekerij Eerlijk & Heerlijk in Zuidoostbeemster naar muziek luisteren en de kinderen kunnen er hun eigen pizza’s bakken.

Wie erheen wil moet van tevoren reserveren via de website: bourgondischbeemster.nl Toegangskaarten kosten 5 euro per stuk. Je krijgt dan een tas met eetgerei voor de picknick.