Teeven wil criminele jongeren harder aanpakken

Criminele pubers worden harder aangepakt. Jongeren van 16 tot 23 kunnen voortaan niet alleen volgens het jeugdstrafrecht, maar ook volgens het volwassenenstrafrecht worden veroordeeld. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Teeven (VVD) heeft het nieuwe adolescentenstrafrecht uitgewerkt. Daarbij is “leeftijd niet meer bepalend”, zegt Teeven. De maatregel moet het Openbaar Ministerie de mogelijkheid geven flexibeler en gerichter op te treden tegen criminaliteit onder jongeren. “Jongeren die gericht en veelvuldig over de schreef gaan, zullen we hard aanpakken”, aldus de staatssecretaris. Met de invoering van het adolescentenstrafrecht komt Teeven tegemoet aan afspraken uit het regeerakkoord.

Ook het jeugdstrafrecht wordt aangescherpt. Zo wordt strenger opgetreden tegen jongeren die hun taakstraf laten versloffen en is er na een celstraf voortaan ook sprake van een voorwaardelijke invrijheidstelling. Hardleerse jeugdige criminelen kunnen direct weer worden vastgezet als ze zich niet aan de voorwaarden houden.

Verder komen pubers net als volwassenen ook niet meer weg met een taakstraf als ze een geweld- of zedenmisdrijf hebben gepleegd. Bovendien kan jeugd-tbs straks ook worden omgezet in gewone tbs.

    • Peter Zantingh