‘Ronde van Spanje start in 2015 opnieuw in Nederland’

De Vuelta start in september 2015 zo goed als zeker opnieuw in Nederland. De directeur van de Spaanse wielerronde, Javier Guillén, zei vanmiddag tegen de NOS dat hij zijn wedstrijd graag opnieuw in Nederland wil laten starten.

“Wat ons betreft gaat het gebeuren”, aldus Guillén. Initiatiefnemer Jos Vaessen, directeur van het circuit van Drenthe, zegt ook dat het 99,9 procent zeker is dat de Vuelta weer naar Nederland komt. In 2009 startte de wielerwedstrijd ook al in Nederland en deed toen onder meer het TT-circuit aan.

In 2015 is het volgens Vaessen de bedoeling om de eerste drie etappes in de de drie noordelijke provincies Groningen, Drenthe en Friesland te laten verrijden. Vaessen denkt aan een etappe die precies het parcours van de Elfstedentocht volgt:

“Het is de ideale afstand, zo’n 200 kilometer. Het zou leuk zijn als de beroemdste wielrenners van de wereld die beroemde route doen. Friesland is laaiend enthousiast.”

Vaessen denkt dat het opnieuw laten starten van de Vuelta in Nederland de kansen op het organiseren van de Olympische Spelen van 2028 vergroot. Vuelta-directeur Guillén benadrukt dat de start in Nederland in 2009 een succes was en dat je successen moet herhalen:

“De ambiance was fantastisch. We willen graag verder kijken dan Spanje, naar andere delen van Europa. Dit was een succes en dus we komen graag terug.”

    • Pim van den Dool