‘Robben had na het WK gewoon moeten spelen bij Bayern’

Robben op het WK 2010, na zijn goal in de halve finale tegen Uruguay. Hij keerde terug bij Bayern München met een spierscheuring, maar had gewoon kunnen spelen, zeggen Nederlandse specialisten. Foto AP / Michael Sohn

Arjen Robben had na het WK van vorige zomer gewoon weer moeten gaan trainen bij Bayern München. Dat zeggen Nederlandse medische en paramedische specialisten vandaag in NRC Handelsblad.

Bayern zag een serieuze blessure in een spierscheuring van vijf centimeter in de linkerhamstring van de Nederlander, op dezelfde plek waar voor het WK een kleine ruptuur zichtbaar was. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, arts van Bayern München, schreef de bepalende speler daarom rust en revalidatie voor, waardoor Robben pas in januari weer speelde. Bayern was toen al kansloos voor de Duitse landstitel en ontsloeg later trainer Louis van Gaal vanwege tegenvallende resultaten.

Fysiotherapeut Dick van Toorn, die Robben voor het WK behandelde en klaarstoomde, begrijpt niet wat Müller-Wohlfahrt heeft bewogen Robben te laten revalideren.

“Een spierscheuring voelt op den duur als een gat. Als je eens weet hoeveel spelers daar in de eredivisie mee rondlopen. Ze hebben hiaten waar je met je vinger in kan. Ik heb er zoveel behandeld. Een acute ruptuur is al pijnlijk bij een paar millimeter.”

Volgens Van Toorn had Bayern Robben gewoon moeten laten trainen om daarna een beslissing te nemen over zijn fitheid.

“Hij heeft Bayern München op een verschrikkelijke manier benadeeld. Alleen voor zijn ego [omdat hij tijdens het WK niet bij Oranje in het hotel werd toegelaten]. Deels hierdoor is het contract van Louis van Gaal niet verlengd. ”

Na het WK ontstond een ruzie tussen de KNVB en Bayern München over de behandeling van Robben. De Duitse club dwong maandenlang aan op een schadevergoeding wegens medische nalatenheid en voorzitter Karl-Heinz Rummenigge dreigde met een proces. Uiteindelijk werd overeengekomen dat Nederland en Bayern op 22 mei 2012 een vriendschappelijke wedstrijd spelen, waarvan de opbrengsten worden gedeeld.

    • Peter Zantingh