'Robben had na het WK gewoon moeten spelen'

Arjen Robben had vorig jaar vanaf 2 augustus gewoon moeten gaan trainen bij Bayern München. Dat zeggen Nederlandse medische en paramedische specialisten. Na terugkeer van vakantie en het wereldkampioenschap, werd op een mri-scan een spierscheuring in de linkerhamstring geconstateerd van ruim vijf centimeter. Dit was op dezelfde plek waar voor het WK een kleinere ruptuur zichtbaar was. De voetballer voelde geen pijn en dacht volop aan de slag te kunnen gaan.

Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, arts van Bayern München, schreef Robben echter rust en revalidatie voor. De aanvaller speelde pas half januari weer een officiële wedstrijd. Bayern was toen al kansloos voor de Duitse titel. Tegenvallende resultaten waren mede reden voor het ontslag van trainer Louis van Gaal.

Volgens orthopedisch chirurg dr. Rien Heijboer van het Erasmus MC, die Robben voor het WK onderzocht, is de spierscheuring van augustus veroorzaakt door vochtophoping of een chronisch hematoom. „Een bloeduitstorting die niet wordt opgeruimd door het lichaam. Het gat dat Müller-Wohlfahrt heeft geconstateerd is mogelijk een holte in de spierbuik geweest. Ik heb bij Feyenoord een speler meegemaakt die dat ook had en er zonder pijn mee kon voetballen. Ik denk niet dat ik Arjen op 2 augustus had geadviseerd niet te voetballen.”

Fysiotherapeut Dick van Toorn, die Robben voor het WK behandelde en klaarstoomde, begrijpt niet wat Müller-Wohlfahrt heeft bewogen Robben te laten revalideren. „Een spierscheuring voelt op den duur als een gat. Als je eens weet hoeveel spelers daar in de eredivisie mee rondlopen. Ze hebben hiaten waar je met je vinger in kan. Ik heb er zoveel behandeld. Een acute ruptuur is al pijnlijk bij een paar millimeter. Müller-Wohlfahrt had Robben moeten laten trainen en dan kun je altijd nog zien. Hij heeft Bayern München op een verschrikkelijke manier benadeeld. Alleen voor zijn ego [omdat hij tijdens het WK niet bij Oranje in het hotel werd toegelaten]. Deels hierdoor is het contract van Louis van Gaal niet verlengd. ”

Touwtrekken om een hamstring: pagina 28-29

    • Erik Oudshoorn