PvdA en D66 pleiten voor regulering softdrugs

D66 en PvdA willen softdrugs regulariseren. Foto sxc.hu

De PvdA en D66 vinden dat softdrugs uit de illegaliteit moeten worden gehaald. Ze reageerden vandaag op het rapport van donderdag, waarin wordt geadviseerd om hasj en wiet met veel THC als harddrug te beschouwen.

Was cannabis eerder gereguleerd, dat was voorkomen dat het zo’n hoog percentage THC bevat, vinden de twee partijen. De hoeveelheid van de stof in de softdrugs zou de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Gemiddeld bevat in Nederland verkochte hasj en wiet momenteel 18 procent THC.

Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Boris van der Ham (D66) spraken zich vanmorgen uit over de kwestie in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Van Dam erkende dat de effecten van softdrugs heftig kunnen zijn door het toegenomen gehalte THC. Hij wees erop dat er de afgelopen jaren geen stappen zijn genomen om de teelt en verkoop te reguleren.

Van der Ham pleitte ook voor regulering en stelde dat hij zich kon vinden in het adviesrapport. “Je mag best onderscheid maken tussen hoger en lager dan vijftien procent THC.”

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman, ook te gast in het programma, ziet geen heil in het regelen van de teelt en verkoop van hasj en wiet. “Het is een illusie dat je daarmee het probleem oplost.” Zij ziet in het rapport bevestigd dat er eigenlijk geen onderscheid tussen soft- en harddrugs is. “Die illusie is behoorlijk doorgeprikt.”

Het rapport van de commissie-Garretsen deelt die conclusie overigens niet. De commissie concludeert juist dat het onderscheid tussen soft- en harddrugs kan blijven bestaan, ook als zware cannabis wordt overgeheveld naar de lijst met harddrugs. Door de overheveling zouden coffeeshops alleen maar lichtere soorten kunnen verkopen. Ook zouden de straffen voor de handel in zware soort omhooggaan.

Het kabinet heeft nog niet officieel gereageerd op de bevindingen van de commissie.

    • Peter Zantingh