Prince vindt streng islamitische landen wel leuk

Prince, straks drie nachten lang te bewonderen tijdens North Sea Jazz, zegt in een interview met The Guardian dat hij de strenge regels in sommige islamitische landen ‘leuk’ vindt. En dat voor een artiest die niet zelden met een groep half ontklede vrouwen ten tonele verscheen. Maar, zegt hij in het vraaggesprek, hij kan zich

Prince tijdens zijn optreden bij de Superbowl in 2007. Foto Bloomberg / The Outside Organisation

Prince, straks drie nachten lang te bewonderen tijdens North Sea Jazz, zegt in een interview met The Guardian dat hij de strenge regels in sommige islamitische landen ‘leuk’ vindt.

En dat voor een artiest die niet zelden met een groep half ontklede vrouwen ten tonele verscheen. Maar, zegt hij in het vraaggesprek, hij kan zich wel vinden in het gebrek aan keuze en de orde die daarbij komt kijken.

“It’s fun being in Islamic countries, to know there’s only one religion. There’s order. You wear a burqa. There’s no choice. People are happy with that.” - Prince in The Guardian

Prince zelf is sinds 2001 Jehova’s getuige, waarna hij jarenlang een aantal van zijn wat meer erotisch geladen tracks achterwege liet. Dat is verleden tijd, maar hij herhaalt dat hij heeft moeten leren wat autoriteit is.

“I was anti-authoritarian but at the same time I was a loving tyrant. You can’t be both. I had to learn what authority was. That’s what the Bible teaches. The Bible is a study guide for social interaction.” - Prince

(Bijna) geen video’s van Prince op internet

Zijn visie op het internet is niet veranderd. Hij snapt nog steeds niet dat mensen zich het recht verschaffen filmpjes van zijn muziek, of zelfs maar foto’s van hem, op internet te zetten. In 2007 moesten fansites al zijn foto’s verwijderen, op last van Prince’s advocaten. Vanwege de piraterij op internet is de muzikant dan ook voorlopig niet van plan een nieuw album op te nemen - dat terwijl hij nog steeds een van de best verkopende artiesten in de muziekbusiness is.

Hij heeft zelf aangeboden op North Sea Jazz drie nachten te komen spelen, maar over het dit weekend gehouden Glastonbury is hij niet te positief. Hij zegt dat het jaarlijkse gerucht dat hij daar zou komen spelen (wat niet zo is) alleen maar wordt aangezwengeld om over zijn rug meer tickets te verkopen.

“They use my name to sell the festival. It’s illegal. I’ve never spoken to anyone about doing that concert, ever.”

Gelukkig staat hij op North Sea Jazz gewoon echt, en wel op 8, 9 én 10 juli in de Maas-zaal. Vrijdag en zaterdag om 1.15 uur, zondag om 23.45 uur.

    • Peter van der Ploeg