Opnieuw prominente Chinese dissident op vrije voeten gesteld

Hu Jia met zijn vrouw Zeng Jinyan op een archieffoto uit januari 2007. Foto AFP / Frederic J. Brown

Hu Jia, één van China’s meest prominente dissidenten, is vrijgelaten door de Chinese autoriteiten. Dat heeft zijn vrouw Zeng Jingyan vanavond gezegd in een telefonisch interview met persbureau Reuters.

Hu (wiki) zou vanavond verenigd zijn met zijn vrouw en ouders nadat hij de afgelopen drieënhalf jaar in de gevangenis zat voor het “aanzetten tot ondermijning van de macht van de staat”. In werkelijkheid stelde de dissident geregeld de slechte mensenrechtensituatie in China aan de orde.

Zijn vrouw verklaarde tegenover Reuters dat Hu zelf nog even geen interviews geeft omdat hij dan mogelijk opnieuw in de problemen kan komen. Hu kreeg in 2008 van het Europees parlement de Human Rights Prize en was volgens waarnemers kanshebber om vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede te winnen. Die prijs ging echter naar zijn collegadissident Liu Xiaobo, die nog altijd gevangen zit.

De vrijlating van Hu Jia komt drie dagen nadat de Chinese autoriteiten op woensdag de bekende dissident en kunstenaar Ai Weiwei op borgtocht vrij lieten komen. Een dag later maakte China bekend dat Ai een jaar lang hoofdstad Beijing niet mag verlaten.

    • Pim van den Dool