Ongewoon harde Tsjechov

Oom Wanja van Anton Tsjechov door Theatergroep Suburbia/ Productiehuis Zeelandia. Gezien: 22/6 Stadslandgoed De Kemphaan, Almere. T/m 23/7. Inl. suburbia.nl ***

Dadenloos lamenteren over het leven. Dat doen de personages uit Oom Wanja van Anton Tsjechov onophoudelijk. In de regie van Albert Lubbers voor Theatergroep Suburbia is Oom Wanja vooral een harde voorstelling, waarin Russische weemoed geleidelijk overgaat in gestaalde hardheid. Dat is bij Tsjechov ongewoon. In een overdekte boerenschuur presenteert Wanja (Wim Danckaert) zich als een ongeleid projectiel dat ieders ergernis opwekt. Hij zou Dostojevski willen zijn, maar is eerder zo bezeten als Raskolnikov uit Schuld en boete. Een toonbeeld van Tsjechov-spel tonen de beide grote vrouwenrollen, Angelique de Bruijne als beeldschone Jelena en Jessica Zeylmaker als Sonja, het lelijke eendje. Soms slaat de regie uit balans en dan gaat de dadenloosheid van de personages ‘trekken’. Was de voorstelling compacter geweest, was er veel gewonnen. Daar staat tegenover dat Jelena een mooi hinkelspel doet over de patronen in het tapijt. Nog altijd leeft het kleine, levenslustige meisje in haar, al verkommert ze op dat verfoeide platteland.

    • Kester Freriks