New York akkoord met homohuwelijk

Een homoseksueel stel viert in Stonewall Inn dat New York hen voortaan toestaat te trouwen. Vannacht ging een meerderheid van de senaat akkoord met het wetsvoorstel. Foto Reuters / Lucas Jackson

Homoseksuelen mogen binnenkort ook trouwen in de Amerikaanse staat New York. Een meerderheid van de senaat stemde gisteravond voor het homohuwelijk.

New York is de zesde en grootste staat waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Gouverneur Andrew Cuomo zette vannacht nog zijn handtekening onder de wet. Dat betekent dat de eerste homostellen over dertig dagen, op 24 juli 2011, in het huwelijk kunnen treden. Voor de Democraat Cuomo is dit een grote overwinning; hij pleitte sinds zijn aantreden in januari voor het homohuwelijk en zag het als een van zijn belangrijkste taken om dat erdoor te krijgen. Via de 53-jarige gouverneur kwam een radio- en televisiecampagne op gang die tegenstanders moest overtuigen.

Het wetsvoorstel werd met 33 stemmen voor en 29 stemmen tegen aangenomen. Uiteindelijk stemden vier leden van de (in de meerderheid verkerende) Republikeinen voor de wet en op één na alle Democraten. In 2009 kreeg een wetsvoorstel van dezelfde strekking geen meerderheid: toen stemden 38 leden tegen en 24 voor.

Met de krappe meerderheid was het tot vlak voor de stemming onduidelijk welke kant de beslissing op zou vallen. Verschillende politici worstelden met de keuze die ze moesten maken, in sommige gevallen zelfs zo dat het ze vervreemde van vrienden en familie met andere overtuigingen. De Republikeinse senator Mark Grisanti gaf toe dat hij na maanden tegen te zijn geweest zijn mening had moeten omdraaien:

“Ik wil me verontschuldigen aan degenen die zich beledigd voelen. Ik kan niet anders dan iedereen - we zijn allemaal belastingbetalers, werknemers en inwoners van New York - de rechten toekennen die ik en mijn vrouw ook hebben.”

In veel Amerikaanse staten wordt het homohuwelijk nog afgekeurd. New York volgt met het toestaan Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, en The District of Columbia, waar het wel al langere tijd mogelijk is om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht.

    • Peter Zantingh