NAVO ontkent berichten over nieuwe burgerdoden in Libië

In het door opstandelingen gecontroleerde Benghazi werd vandaag opnieuw gedemonstreerd tegen het bewind van Moammar Gaddafi. Foto AP / Hassan Ammar

De NAVO ontkent dat vandaag bij luchtaanvallen van de coalitielanden bij de oost-Libische stad Brega burgerslachtoffers zijn gevallen. Het Libische staatspersbureau beweerde eerder vandaag dat er vijftien burgers dodelijk waren getroffen.

Gevechtsvliegtuigen van de NAVO hebben volgens staatspersbureau JANA een aantal civiele doelen geraakt, waaronder een restaurant en een bakkerij. Naast de vijf doden zijn er volgens een woordvoerder van het Libische regime twintig gewonden gevallen. De aanvallen van de NAVO zijn volgens het regime van Gaddafi het bewijs dat de coalitielanden aan een “oorlog van uitroeiing” bezig zijn.

De NAVO ontkende de claims van de Libiërs later vanmiddag en zei dat bij de aanvallen rondom Brega alleen militaire doelen zijn geraakt. Een woordvoerder zei tegenover persbureau AFP dat de getroffen gebouwen in verlaten gebied stonden en dat de omgeving uitgebreid geobserveerd was. Iedere persoon die op dat moment in de buurt van de bestookte doelen was kon worden beschouwd als legitiem doelwit, aldus de NAVO.

Vorig weekend moest de NAVO toegeven dat bij luchtaanvallen boven de Libische hoofdstad Tripoli onbedoeld burgers om het leven waren gekomen. Vanmiddag waren in Tajoura, een voorstad van Tripoli, rond kwart voor drie Nederlandse tijd drie luide explosies te horen en grote rookpluimen te zien. Het was niet direct duidelijk welke doelen door de NAVO getroffen waren.

De strijd tussen de opstandelingen en de NAVO-landen aan de ene kant en het leger van Moammar Gaddafi duurt nu al meer dan honderd dagen, schrijft buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel vandaag in NRC Handelsblad:

“Zondag is het honderd dagen geleden dat de bombardementen op Libië begonnen, en het eind van de strijd is nog niet in zicht. „Het kan morgen met Gaddafi’s bewind gedaan zijn, het kan ook nog weken duren”, zei de secretaris-generaal van de NAVO begin deze maand. En zo staat het er nog steeds voor. Het bombarderen gaat door, maar op de grond verschuiven de frontlinies amper.”

    • Pim van den Dool