Iran, Afghanistan en Pakistan beloven uitroeien terrorisme

Ahmadinejad sprak vanmiddag als eerste de anti-terreurconferentie in Teheran toe. Links de Pakistaanse president Zardari. Foto Reuters / Raheb Homavandi

De leiders van Iran, Afghanistan en Pakistan gaan samenwerken in de strijd tegen terrorisme om het fenomeen te kunnen elimineren. Dat zeiden ze in een gezamenlijke verklaring die werd uitgegeven op een anti-terreurconferentie in Teheran.

De drie landen zeggen in de door het Iraanse staatspersbureau uitgegeven verklaring dat ze naast het bestrijden van terrorisme elke beïnvloeding van buitenaf verwerpen. Buitenlandse inmenging is volgens de landen “in totale tegenspraak met de geest van de islam, de vreedzame culturele tradities van de regio en de belangen van hun volkeren”. Dit deel uit de verklaring is opmerkelijk omdat juist Afghanistan en Pakistan actief met de Verenigde Staten samenwerken in de strijd tegen islamitisch terrorisme.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei in de openingstoespraak van de conferentie juist dat de VS de belangrijkste veroorzaker van wereldwijd terrorisme zijn. Volgens Ahmadinejad worden bijvoorbeeld terreuraanslagen in Iran ondersteund door Amerikaanse politici en Europese regeringen. De uitspraken van de president staan in scherp contrast met veelvuldige uitlatingen van westerse regeringen, die Iran juist beschuldigen van het steunen van terreurbewegingen als Hezbollah en Hamas.

De president van Pakistan, Asif Ali Zardari, zei dat het Pakistaanse leger een oorlog tegen de Talibaan vecht die niet alleen de toekomst van Pakistan, maar van de hele regio en de wereld zal bepalen. Hij noemde die oorlog op de conferentie “de grote strijd van de 21e eeuw”. De Afghaanse president Karzai zei in zijn speech dat het terrorisme zijn land steeds verder bedreigt. Vandaag nog kwamen zeker 25 mensen om bij een zelfmoordaanslag in het zuidoosten van Afghanistan.