Kwarktaart met aardbeien

Dankzij de streekproductentrend zijn er veel lekkere regionale zuivelproducten te krijgen, waaronder ook weer volle kwark. Jarenlang was de kwark uitsluitend mager en leek-ie alleen geschikt voor wie met een masochistisch dieet wilde afvallen, maar nu is er weer aanleiding om er een taart mee te bakken.

Regionaal fruit, bijvoorbeeld van de eigen aardbeien, past er prima bij. En een VOC-vanillestokje kan wonderen doen voor het deeg.

Voor het deeg:

125g boter

100g basterdsuiker

snufje zout

250 g bloem

merg van 1 vanillepeul

rasp van ½ citroen

2 grote eierdooiers

2 el water

Voor de vulling;

1 pot volle kwark (500g)

4 eierdooiers

3 el witte basterdsuiker

1 el eau de vie

2 ons rijpe zoete aardbeien

1 el rozenwater

Maak eerst het deeg door de boter met de suiker en het snufje zout tot een crème te roeren. Roer er dan, met een houten lepel, de bloem door, met de vanille en de citroenrasp en de eierdooiers – bewaar het wit. Als het deeg min of meer gemengd is, is het een kruimelig geheel. Kneed het deeg nu met de hand tot een samenhangende bal, voeg daarbij naar behoefte de lepels water toe. Ga niet meer dan 2 eetlepels gebruiken.

Sla de bal plat en wikkel hem in plasticfolie, laat een uur rusten in de ijskast. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet intussen een springvorm van 28 centimeter doorsnee in, of bekleed die voor de veiligheid (geen lekkage gevaar) met ingevet bakpapier.

Meng de kwark met de eierdooiers, de suiker en de eau de vie.

Rol het gekoelde deeg uit tot een ronde lap en bekleed de ingevette vorm ermee. Bedek het deeg met aluminiumfolie en verzwaar dat vooral bij de randen met droge bonen of bakknikkers om te voorkomen dat de randen instorten. Laat het deeg 12 minuten bakken.

Haal het folie eruit, bestrijk het deeg met eiwit en laat nog drie minuten bakken – dan dringt de waterigheid van de vulling niet in het deeg.

Giet het kwarkmengsel in de taart en laat veertig minuten bakken, controleer of de vulling stevig is (hij stijft met het afkoelen nog iets op).

Laat de taart afkoelen op een rooster.

Snijd de aardbeien doormidden en sprenkel het rozenwater erover. Schep ze bij het opdienen in bergjes naast de taart.