Kort nieuws Buitenland

‘Vijftien doden bij protesten in Syrië’

Amman. Syrische veiligheidsagenten hebben bij demonstraties na het Vrijdaggebed tegen het regime van president Assad zeker vijftien betogers doodgeschoten, melden activisten en ooggetuigen. In verschillende steden in Syrië gingen vrijdag enkele tienduizenden demonstranten opnieuw de straat op om te protesteren tegen het regime, ondanks de grote aanwezigheid van de veiligheidsdiensten. In de plaatsen Homs, Kiswa en in de wijk Berzah van de hoofdstad Damascus zouden veiligheidsagenten betogers hebben doodgeschoten. De berichten zijn niet te verifiëren omdat in Syrië vrijwel geen onafhankelijke journalisten worden toegelaten. De Syrische staatstelevisie meldde gisteren dat onbekende gewapende mannen achter de doden in Berzah zaten en dat er veiligheidsagenten gewond waren geraakt. In Syrië zijn nu al drie maanden pro-democratische protesten aan de gang. (Reuters)

Wit asbest niet op lijst gevaarlijke stoffen

Montreal. Internationale pogingen om ‘wit asbest’ toe te voegen aan het Verdrag van Rotterdam rond handel in gevaarlijke stoffen zijn geblokkeerd door vijf landen op een VN-conferentie in Genève. Canada, Oekraïne, Kazachstan, Kirgizië en Vietnam maakten vrijdagavond bezwaar tegen de maatregel, aanbevolen door een wetenschappelijke commissie omdat wit asbest, ofwel chrysotiel, kanker kan veroorzaken. Stoffen die onder het verdrag vallen kunnen alleen worden verhandeld met expliciete toestemming van het importerende land. Canada, een van de grootste exporteurs van chrysotiel naar onder meer India en Mexico, blokkeerde toevoeging aan het verdrag voor de derde keer sinds 2006, hoewel het een van de 52 landen is die binnenlands gebruik nagenoeg verbieden. (NRC)

Zimbabwe mag weer diamanten exporteren

Kinshasa. De Zimbabweaanse overheid mag weer diamanten exporteren uit de Marange-velden in het oosten van het land. Dat hebben de leden van het Kimberley Proces, de waakhond voor de internationale diamanthandel, deze week besloten. In 2009 was een verbod afgekondigd op de export van de velden wegens aanhoudende mensenrechtenschendingen. Westerse leden van de groep en verschillende ngo’s waren tegen het besluit. China, India en de meeste Afrikaanse landen waren voor. Vorig jaar kreeg Zimbabwe ook al toestemming om een kleine hoeveelheid diamanten uit andere velden te exporteren. (Reuters, AFP)

Redacteur Indonesische Playboy is weer vrij

Jakarta. De oud-hoofdredacteur van de enige Playboy ter wereld zonder bloot, is weer vrij man. Erwin Arnada kon vrijdag zijn Indonesische cel verlaten, nadat hij acht maanden had vastgezeten voor ‘onzedelijkheid’. In een herziening van zijn zaak had het Hooggerechtshof hem eind mei al vrijgesproken. Door de bureaucratie duurde het echter nog een maand tot hij vrij kwam. Arnada’s gevangenschap werd gezien als knieval door de autoriteiten voor moslimfundamentalistische groepen. Hoewel er geen naakt in zijn Playboy stond (enkel vrouwen in lingerie), klaagde de fundamentalistische knokploeg Front Ter Verdediging van de Islam hem aan. (NRC)