Ook John Galliano gaat door zonder Galliano

Ik heb erg zitten lachen, tijdens de laatste mannenshow van John Galliano, afgelopen januari in Parijs. De show was opgedragen aan Rudolf Noerejev. Allerlei versies van de beroemde danser kwamen voorbij: als in dikke jassen en  met sneeuw overladen Rus, als modieuze Londenaar in de jaren zestig, in de sexy outfits waarin dansers oefenen, als

John Galliano, januari 2011John Galliano, januari 2011

Ik heb erg zitten lachen, tijdens de laatste mannenshow van John Galliano, afgelopen januari in Parijs. De show was opgedragen aan Rudolf Noerejev. Allerlei versies van de beroemde danser kwamen voorbij: als in dikke jassen en  met sneeuw overladen Rus, als modieuze Londenaar in de jaren zestig, in de sexy outfits waarin dansers oefenen, als romantische held in beroemde balletten. Met mode had de uitzinnige verkleedpartij niet heel veel te maken, leuk was het wel. En natuurlijk was daar Galliano zelf, die in een Russisch geïnspireerde outfit een megalomaan rondje over het podium maakte, gevolgd door een bodyguard.

John Galliano, najaar 2011John Galliano, najaar 2011

John Galliano, najaar 2011John Galliano, najaar 2011

Het huis van Galliano is voor het grootste deel eigendom van Galliano’s voormalige werkgever Dior. En die had besloten dat niet alleen Dior zelf, maar ook Galliano’s eigen huis zonder Galliano doorkan. Gisteravond, twee dagen nadat de ontwerper voor de Parijse rechtbank had verteld over zijn verslavingen, werd in de kelder van hotel Salomon de Rothschild de zomercollectie voor 2012 getoond. Bij Galliano zelf stond het podium altijd vol met allerlei props, nu was er alleen een lichtobject. Wel zo passend, misschien, om iets heel anders te doen. De collectie was gebaseerd op de pop art-scene van Londen uit de jaren zestig, meldde het persbericht.

John Galliano, voorjaar 2012John Galliano, voorjaar 2012

John Galliano, voorjaar 2012John Galliano, voorjaar 2012

Er was sixties-pop, er waren modellen verkleed als David Hockney, modellen verkleed als Jim Morrison-achtige popsterren, modellen in Sergeant Pepper-jasjes en modellen in ochtendjassen, zwembroeken en onderbroeken met de naam van de ontwerper erop.

Het zag er allemaal nogal ongelukkig uit. Niet al te bijzondere kleren waarvan door styling nog iets was proberen te maken. Aan het eind van de show kwam een onbekend gezicht het podium op om het beleefde applaus in ontvangst te nemen: Bill Gaytten, een man die 23 jaar nauw met Galliano samenwerkte.

De Parijse rechtbank spreekt zich in september uit over Galliano, die beschuldigd wordt van antisemitische uitlatingen. Op de achterkant van het persbericht stonden berichtjes uit The Galliano Daily journal, een fakekrant die de ontwerper vaak gebruikte in zijn werk. “Let’s face it, what John Galliano says – goes“, begon een van de stukjes. “De man is die verantwoordelijk is voor de opleving van Dior is elke dag bij het ochtendgloren in de sportschool te vinden. De man is serieus fit.”

Fotografie: Peter Stigter. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

    • Milou van Rossum