Islamspionagethriller

Traitor (Jeffrey Nachmanoff, 2008)RTL 7, 20.00 – 22.30 uur

De Amerikaanse War on Terror sijpelde al snel door naar Hollywood. De Amerikaanse filmindustrie financierde vrij snel na 9/11 een aantal al dan niet patriottistische producties over de oorlog in Irak (en elders). Er is een flink lijstje samen te stellen met films over het slepende conflict in het Midden-Oosten. Het publiek begon deze films zelfs te mijden, het leed aan oorlogsmoeheid. Een film die daardoor ondersneeuwde, was het behoorlijk genuanceerde Traitor, het regiedebuut van Jeffrey Nachmanoff, nota bene naar een idee van komiek Steve Martin.

In de spionagethriller memoreert FBI-agent en arabist Roy Clayton (Guy Pearce) dat elke religie zo z’n uitwassen heeft. Hij vertelt zijn politiepartner Max Archer (Neal McDonough) vervolgens dat de Ku Klux Klan qua gruwelijkheden een eeuw geleden weinig onderdeed voor de huidige moslimterroristen. Zo snijdt Nachmanoffs scenario wel meer historische parallellen aan: „Once upon a time, it was the Americans who were terrorists against the British.”

Hoofdpersoon van Traitor is Samir Horn (een sterke rol van Don Cheadle), een man met een dubbele nationaliteit: zijn vader is Soedanees, zijn moeder Amerikaans. Hij groeide op in Jemen en bekeerde zich tot de islam nadat hij als jongetje zag hoe zijn vader stierf door een autobom. Als hij zich aansluit bij een radicale moslimbeweging krijgt hij de FBI achter zich aan. De film neemt de vorm aan van een wereldwijd kat-en-muis-spel tussen Clayton en Horn, waarin duidelijk wordt dat Horn ooit een Amerikaanse Special Operation Officer was. Waar ligt nu zijn loyaliteit? Is hij meer moslim dan Amerikaan?

André Waardenburg

    • André Waardenburg