Hij: 'Elk biertje is een uur werk'

Jaap van Eert en Arthur Melchers zijn neven, maar vooral vrienden. Allebei slaagden ze dit jaar voor hun eindexamen vwo en allebei hopen ze ingeloot te worden voor een studie geneeskunde. Maar eerst gaan ze, met een groep vrienden, op vakantie naar een villa in Lloret de Mar.

Jaap van Eert (18), begint in september aan een studie geneeskunde (tweede keuze: rechten):

„We hebben een zwembad bij de villa, dus overdag liggen we daar en ’s avonds gaan we uit. Het is gezellig, met zoveel jongens. De meesten ken ik al sinds de brugklas en sommigen zelfs nog langer. Na twee jaar kamperen op Terschelling gaan we nu voor het eerst naar een ander land.

„Voor de boodschappen hebben we een rekening geopend waar we allemaal geld op zetten. Vorig jaar hebben we nog contant gepot, maar zo’n rekening is handiger. Niet iedereen heeft altijd geld op zak, het schiet niet op als mensen elke keer apart moeten pinnen. Ik denk dat we er 100 tot 150 euro per persoon op storten. We hebben de rekening al gebruikt om de villa en het vliegtuig van te betalen. Het uitgaan betalen we apart. Ik geef zo’n 30 euro per avond aan drinken uit. Vooral aan bier en soms aan een baco.

„Ik werk vijf uur per week bij Albert Heijn. Daarmee verdien ik per maand ongeveer 100 euro. Om deze vakantie te kunnen betalen, moet ik dus heel wat maanden werken. Maar dat wist ik van tevoren, dus dan is het niet erg. Ik ga er niet vanuit dat mijn ouders me geld geven, al zou het wel chill zijn. Vorig jaar kreeg ik 50 euro van ze.

„Mijn ouders zeggen altijd als ik uitga dat ik uit moet kijken met drank en dat ik geen rare dingen moet doen. Maar dat doe ik ook niet. Je hoort wel verhalen van mensen die zich in Lloret in een coma zuipen, maar dat is geen ambitie van me.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen