Hagedissen eten elkaar om te kunnen overleven

Hagedissen op eilanden in de Middellandse Zee moeten zich soms tot in het extreme aanpassen om te kunnen overleven. In een bekroonde drie minuten durende video zien we hoe de hagedissen zelfs de praktijk van kannibalisme niet schuwen.

Onderstaand filmpje is de winnaar van het 2011 Evolution-Themed Film Festival en werd gemaakt door Nathan Dappen en de Nederlander Joris van Alphen. Te zien is hoe hagedissen op eilanden in de Middellandse Zee een gebrek aan voedsel en water geleerd hebben nectar te drinken en bloemen en fruit te eten. Hele ecosystemen op de eilanden zijn er door veranderd.

Op veel eilanden waar het gebrek heel groot is gaan de hagedissen dus over tot het eten van elkaars eieren en elkaar. Dat lijkt misschien afschrikwekkend, maar bedenk dat menselijke eilandbewoners dat ook doen of hebben gedaan, aldus The Guardian.

Cold-Blooded Cannibals: Extreme Adaptations to Island Life from Day's Edge Productions on Vimeo.