Gilad Shalit wordt nu vijf jaar gegijzeld door Hamas

Joodse Israëli's en Israëlische bedoeïenen betoogden vandaag in Kerem Shalom gezamenlijk voor de vrijlating van Shalit. Foto Reuters / Amir Cohen

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat de Israëlische soldaat Gilad Shalit gekidnapt werd door Hamas. Sindsdien heeft hij geen bezoek mogen ontvangen en is zijn lot ongewis. Wereldleiders riepen de afgelopen dagen op tot zijn vrijlating.

De Franse president Sarkozy was vandaag de laatste westerse leider die zich de laatste dagen voor de vrijlating van Shalit uitsprak. Hij schreef een persoonlijke brief aan Shalit, die vanmiddag op de Franse ambassade in Tel Aviv aan de ouders van Shalit werd overhandigd. Sarkozy noemt zijn gevangenschap een schending van het internationale recht en roept Hamas op hem vrij te laten:

“Sinds jouw kidnapping heb ik mijzelf als opdracht gegeven er alles aan te doen jou naar je familie te laten terugkeren. Frankrijk zal je niet aan je lot overlaten en zal er samen met andere organisaties, ook binnen de Arabische wereld, aan blijven werken om jouw onrechtmatige lijden tot een einde te brengen.”

The Daily Telegraph sprak met de moeder van Shalit bij het kraampje in het centrum van Jeruzalem waar sympathisanten van de familie al jarenlang elke dag aandacht vragen voor zijn lot. Zijn moeder zegt dat het voor de familie een dag is als alle andere dagen: een dag zonder Gilad.

In het zuiden van Israël verzamelden zich vandaag honderden mensen om de druk op de Israëlische regering op te voeren om een deal met Hamas te sluiten over de vrijlating van Shalit. Tijdens de manifestatie werd een brief van de grootvader van de soldaat, Zvi Shalit, voorgelezen:

“…mijn geliefde kleinkind Gilad rot alsof hij een crimineel is nog steeds weg in de cellen van Hamas terwijl hij niets misdaan heeft. [...] We praten allemaal steeds maar over de prijs (van zijn vrijlating - red). Vijf jaar in handen zijn van een terreurorganisatie is de enige relevante prijs, die wordt betaald door Gilad en de familie Shalit.”

De regering van Israël voert al jaren indirecte onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van Shalit. Hamas wil dat in ruil voor het laten gaan van de Israëlische militair duizenden Palestijnse gevangenen in Israël op vrije voeten worden gesteld, maar gisteren nog liet de moslimfundamentalistische Palestijnse beweging nog weten dat de regering niet serieus onderhandelt. Uit een peiling vorige week bleek dat 63 procent van de Israëli’s vindt dat Shalit moet worden geruild voor de duizend Palestijnse gevangenen.

De laatste keer dat iets van Shalit werd vernomen was in oktober 2009. Toen gaf Hamas onderstaande videoboodschap van de soldaat vrij.