Geldschieter vreest voor jonge kunstenaars

„Het is moeilijk te voorspellen hoe ons fonds hier straks mee om moet gaan”, zegt Marie Hélène Cornips, algemeen directeur van SNS Reaal Fonds, een van de drie grote particuliere fondsen die in Nederland kunst en cultuur stimuleren. „Maar op grond van de huidige plannen van het kabinet verwacht ik een aardverschuiving. Een speerpunt van ons fonds is dat we met aanvullende projectsubsidies jonge carrières in de kunsten willen helpen in de richting van een doorbraak en activiteiten die een nieuwe generatie publiek bereiken.

„Maar juist aan de basis en in het middensegment van kunst en cultuur, waar we de jonge generatie ondersteunen, lijkt nu fors gesneden te worden, en je kunt voorspellen dat daar allerlei instellingen gaan omvallen. Maar ons fonds ziet zichzelf niet als een partij die voor basisfinanciering zorgt. Je kunt je geld maar eenmaal uitgeven.”

SNS Reaal Fonds – formeel en inhoudelijk onafhankelijk – komt voort uit SNS Reaal Bank, een samengaan van bankinstellingen en verzekeraars die in veel gevallen een ideële of coöperatieve achtergrond hadden. Bij de beursgang in 2006 besloot grootaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal om door middel van donaties in de sfeer van kunst en cultuur iets terug te doen voor de Nederlandse samenleving. Sinds 2008 stelt de Stichting Beheer zo jaarlijks aan het Fonds een gift van 16,5 miljoen euro ter beschikking, die zonder winstoogmerk in de vorm van donaties wordt doorgesluisd.

Cornips: „Ik maak mij zorgen over de toekomst: hoe kun je er straks nog voor zorgen dat jong talent omhoog komt en vernieuwing wordt gestimuleerd, wanneer instellingen ontbreken? Ik denk dat de jonge generatie die de markt opkomt, het heel moeilijk gaat krijgen.” Het is niet aan haar, zegt Cornips, om politieke uitspraken te doen. „Maar ik vind dat het goed zou zijn als alle betrokkenen op het gebied van kunst en cultuur de handen ineen zouden slaan en bezien hoe we hier toch een gezonder klimaat kunnen neerzetten. Al zal dat razend moeilijk zijn. Een andere aspect is dat er een andere toon nodig is, waaruit meer respect blijkt voor kunst en cultuur, omdat hun belang voor de samenleving groot is. Juist die erkenning heeft ons Fonds immers ook in het leven geroepen.”

    • Raymond van den Boogaard