Frustraties over 'dopingstraf'

Hordeloper Gregory Sedoc (29) is boos, gefrustreerd en wanhopig omdat hij door drie administratieve fouten voor één jaar is geschorst.

Bij de ingang op Papendal hangt een gigantische poster van een vrolijke Gegory Sedoc. Binnen zat gistermiddag een gefrustreerde Sedoc. Een hordeloper die niet wist hoe hij het had, nadat hij deze week te horen had gekregen dat hij met onmiddellijke ingang voor één jaar is geschorst wegens het missen van drie vliegende dopingcontroles.

Drie administratieve slordigheden kosten de Europese indoorkampioen de WK eind august in het Zuid-Koreaanse Daegu, maar erger voor hem waarschijnlijk ook de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Sedoc was drie keer de fout ingegaan met de zogeheten whereabouts, wat reglementair gelijk wordt gesteld aan een dopingovertreding.

Gisteren kon de Europese indoorkampioen van 2007 en tweevoudig deelnemer aan de Olympische Spelen zich wel voor het hoofd slaan over zoveel stupiditeit. Maar tegelijkertijd kroop hij diep in de slachtoffersrol. Had hij dan niet even gebeld of ge-sms’t kunnen worden? Dan had hij moeiteloos alsnog een plasje kunnen inleveren. Maar nee, ook dat is in strijd met de regels. Een dopingcontroleur moet zich melden op het tijdstip waarop de sporter heeft aan gegeven thuis te zijn. En de controleur mag bij afwezigheid geen contact opnemen met de sporter. Na een uur wachten moet hij vertrekken met als aantekening: een gemiste test. Gebeurt dat drie keer binnen achttien maanden, dan wordt de sporter voor minimaal één jaar geschorst. En dat is Sedoc nu overkomen.

De frustratie zit ’m in de verklaarbaarheid van zijn absentie. Althans in twee gevallen. Eén keer was Sedoc domweg vergeten de ‘whereabouts’ in te vullen. Maar toen hij 1 december vorig jaar na een lange evaluatiebijeenkomst besloot op Papendal te blijven slapen en pas de volgende ochtend naar zijn woonplaats Almere te reizen, was het raak. Om zes uur stond een controleur in de polder. En Sedoc arriveerde rond kwart over zeven, omdat hij kort daarna naar zijn ouders in Suriname zou vliegen.

De tweede keer was 3 februari dit jaar, toen hij hals over kop voor een indoorwedstrijd naar Stuttgart was vertrokken, omdat hij op de valreep mocht starten. En ook die volgende ochtend stond een dopingcontroleur op zijn stoep. „Als ik was gebeld, had ik in Stuttgart kunnen plassen, daar waren genoeg controleurs”, zei Sedoc gisteren op een persconferentie.

Het ergste vindt Sedoc, dat hij mogelijk de Spelen in Londen moet missen. Het IOC verbiedt sporters die langer dan een half jaar zijn geschorst deelname aan de eerstvolgende Spelen. En dat terwijl Sedoc de limiet voor Londen al drie keer heeft gelopen. Zijn hoop is nu gevestigd op het internationale sporttribunaal CAS dat in september de rechtvaardigheid van die regel toetst.

Sedoc mag tot 22 juni 2012 niet in wedstrijden uitkomen. Daarna wil hij zijn loopbaan hervatten. Maar voor zijn straf heeft de atleet weinig begrip, vooral omdat volgende week de op doping betrapte Spaanse wielrenner Alberto Contador gewoon in de Ronde van Frankrijk mag starten.