Erven is voor mannen

scene uit de televisieserie Downton Abbey (2010) FOTO: ITV personeel bedienden symboliek Brits kostuumdrama over het leven van de familie Crawley en hun bedienden in een Engels landhuis aan het begin van de 20ste eeuw. Scenario: Julian Fellowes Regie: Brian Percival, Ben Bolt en Brian Kelly © NBC

Downton Abbey (7 delen, 2010)Ned. 2, 20.10 – 21.20 uur

De Britse serie Downton Abbey begint op de ochtend na het zinken van de Titanic. Bij de ramp op 14 april 1912 komt James Crawley om, erfgenaam en neef van Lord Grantham, bezitter van het statige landgoed Downton Abbey. Kennis van het Engelse erfrecht kan geen kwaad bij het bekijken van het eerste deel van de door Julian Fellowes bedachte en geschreven serie – Fellowes schreef eerder Robert Altmans kostuumfilm Gosford Park (2001). Volgens deze wetgeving kunnen vrouwen niet erven, alleen mannelijke erfgenamen tellen.

Een klein probleem voor de sympathieke graaf Grantham (Hugh Bonneville), want hij heeft drie dochters. En als hij niet snel een andere neef voor zijn oudste dochter vindt, dreigt zijn Amerikaanse vrouw (Elizabeth McGovern) bovendien haar forse investeringen in het landgoed kwijt te raken. Matthew Crawley, de volgende erfgenaam, dient zich aan, maar die wil liever advocaat worden.

Downton Abbey, in Engeland goed voor 10 miljoen kijkers per week, is fascinerend. Dit komt grotendeels door het gedetailleerde inkijkje in een voorgoed verloren wereld, ook al is het nog maar een eeuw geleden. Het is de wereld van upstairs-downstairs, waarin beide groepen volgens een strenge, bijna niet meer voorstelbare hiërarchie opereren en etiquette voorop staat. Maar Downton Abbey is door zijn soapachtige ontwikkelingen ook gewoon verslavende tv. En dan is er nog Dame Maggie Smith, elke aflevering goed voor een aantal gedenkwaardige oneliners. Als iemand zegt „I have to say what I think”, antwoordt ze snedig: „Why? No one else does”. Gelukkig komt er een tweede seizoen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg