Enorme wereldwijde stijging aantal patiënten met suikerziekte

Het aantal volwassenen met suikerziekte in de wereld is gestegen tot bijna 350 miljoen. Dat blijkt uit een grote internationale studie die vanmiddag online is gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

In de laatste drie decennia is het aantal suikerzieken enorm gestegen, in vrijwel alle gebieden op de wereld. Het aantal volwassen met diabetes is wereldwijd gestegen van 153 miljoen in 1980 tot 347 miljoen in 2008, schatten de onderzoekers.

De grote stijging wijten zij voor 70 procent aan de veroudering van de wereldbevolking (naarmate iemand ouder wordt is de kans om diabeet te worden groter). Maar ook jongeren krijgen steeds vaker diabetes, een fenomeen dat volgens de onderzoekers in verband staat met overgewicht. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed in bedwang houden, waardoor schade kan ontstaan aan de nieren, zenuwen en het netvlies. Het verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten. Jaarlijks sterven wereldwijd 3 miljoen mensen aan de gevolgen van diabetes.

„Het is waarschijnlijk dat deze trend zich zal voortzetten”, zegt hoogleraar Majid Ezzati van het Imperial College in Londen, leider van het onderzoek. „Het aantal patiënten zal alleen al groeien omdat de wereldbevolking groeit en steeds ouder wordt. Maar daarnaast neemt overgewicht toe en komen mensen op steeds jongere leeftijd al aan.”

Het aantal suikerzieken is het sterkst toegenomen op eilanden in de Stille Oceaan. Op de Marshall Eilanden die de wereldranglijst van het hoogste percentage diabetici aanvoeren heeft eenderde van de vrouwen en een kwart van de mannen suikerziekte. Ook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Verenigde Staten is de ziekte heel sterk toegenomen, in gelijke tred met het overgewicht. Ezzati:

“Maar er zijn ook plaatsen, zoals Zuidoost Azië, waar het overgewicht niet zo sterk is toegenomen, maar waar toch veel diabetes is, wellicht door een hogere bevattelijkheid van de bevolking.”

Opvallend is dat Nederland van alle rijke landen helemaal onderaan staat in de ranglijst van suikerziekte. Ezzati heeft geen verklaring waarom Nederland en andere landen in West-Europa, zoals Oostenrijk en Frankrijk, onder het mondiale gemiddelde zitten:

“Ik kan er alleen over speculeren. Overgewicht is natuurlijk voor iedereen slecht, maar het kan zijn dat mensen van Europese afkomst door genetische verschillen minder vatbaar zijn voor diabetes. Er kunnen ook verschillen zitten in de voedselkwaliteit; volkoren producten en andere voedingsmiddelen lijken beter te zijn voor de gezondheid.”

    • een onzer redacteuren