Eiwitten oké, maar hoe smáken die insecten?

Waarom is nagenoeg niemand bereid om gedroogde insecten te proeven? Deze krant nam de proef op de som. „Het was geen feestmaal.”

Een insect opeten, is dat vies? Eigenlijk zit het allemaal tussen de oren. Een logische verklaring voor het feit dat de meeste vleesetende inwoners in Europa bijna uitsluitend koeien, varkens, kippen of schapen eten en geen insecten – terwijl er meer dan een miljoen verschillende diersoorten zijn op de wereld – is er niet.

Dat bleek toen deze krant voor een proefsessie van gevriesdroogde insecten naar vrijwilligers zocht op de redactievloer. „Liever niet”, was de meest gehoorde reactie. Op de vraag waarom, bleven de meesten het antwoord schuldig. Uiteindelijk werden er vier kandidaten bereid gevonden de smaaktest te ondergaan. De verwachtingen waren hoog gespannen – misschien wel wat te hoog.

„Het was geen feestmaal”, reageerde Patricia Veldhuis, coördinator van de weekendbijlage economie, na de sessie. De buffalo-wormpjes die ze als een borrelhapje in de mond nam, vond ze eerder „muf, droog en melig” smaken. Steven Derix, redacteur economie, proefde er wel wat lekkers in: „Die larven hebben iets plantaardigs”. Vormgeefster Nandan Lemmers vond dat ook: „Doet me denken aan gepofte rijst. Geschikt voor bij de sla.”

Waarna de gevriesdroogde sprinkhanen aan de beurt kwamen. Die wekten bij de meeste vrijwilligers de grootste achterdocht. Sander Voormolen, wetenschapsredacteur, liet zich niet kennen. Zonder de vleugels ervan af te pellen, nam hij meteen een flinke hap. „Smaakt naar vette olie”, zei hij terwijl hij de kop tussen zijn tanden fijn maalde. „Nootachtig”, noteerde amateurkok Derix op het proefblad. „Vis”, gaf Nandan Lemmers aan. Duidelijk het proefgedeelte met de meest uiteenlopende beoordelingen.

De vier kleine zakjes larven die daarna volgden – in de opmerkelijke smaken BBQ, Salt N'Vinegar, Sour Cream & Onion en Cheddar Cheese – kon niemand bekoren. De meest gehoorde uitspraken waren: „kunstmatig”, „ranzig” tot zelfs „uitgesproken vies”.

Als beloning volgde de lolly met een worm of een krekel erin gesmolten. Een mooi product, vond iedereen – het oog wil ook wat. En best spannend: zouden kinderen blijven likken tot het insect uit het snoepgoed te voorschijn kwam? De Californische lekkernij doorstond de test glansrijk als het meest originele product.

„Je moet die sprinkhanen en meelwormen in de pan braden”, zei een bijdehante collega na afloop. Gelijk heeft ze. Insecten worden gevriesdroogd opdat ze langer houdbaar blijven. In de pan nemen ze gemakkelijk weer vocht op, zodat de erin gedroogde smaakstructuur opnieuw wordt versterkt.