Egypte: we hebben geen internationale leningen nodig

De Egyptische minister van Financiën Samer Radwan (links) in gesprek met zijn Franse collega Christine Lagarde, eerder deze maand. Foto AFP / Khaled Desouki

Egypte heeft geen leningen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nodig om het land er weer bovenop te krijgen. Dat zei minister van Financiën Samir Radwan vandaag.

De Egyptische regering ging op 1 juni akkoord met een budgetplan dat het komende jaar voor meer werkgelegenheid en minder armoede moet zorgen nadat president Hosni Mubarak in februari aftrad na massaal protest van de bevolking. De onrust heeft het land een financiële klap toegebracht, terwijl het volk snelle verbeteringen in hun levensstandaard verwacht. De druk om banen te creëren en corruptie te bestrijden, is groot.

Drie weken geleden kwam Kairo een lening bij het IMF van ruim 2 miljard euro overeen om het tekort in de nationale overheidsfinanciën op te vangen. Met de Wereldbank was het in gesprek over een tweejarige lening van 1,5 miljard.

Maar: “Op dit moment is het niet nodig dat we bij de bank en het fonds aankloppen”, zei Radwan tegen persbureau Reuters. Hij benadrukte dat de relatie met de instanties goed was, maar dat zijn land niet de last van grote buitenlandse leningen wil dragen. Radwan hoopt het begrotingstekort op te vullen met binnenlandse leningen en hulpgelden. Qatar heeft Egypte al een bedrag van bijna 350 miljoen euro toegezegd, volgens Radwan “een gift, zonder bijkomende voorwaarden”.

Volgens het IMF heeft Egypte tussen de 9 en de 12 miljard euro nodig om tekorten in het fiscale boekjaar 2011-2012 op te kunnen vullen.

Eind mei zegden de regeringsleiders van de G8 ruim veertien miljard steun toe aan Egypte en Tunesië voor politieke en economische hervormingen. Dat geld is bedoeld om de nieuwe regeringen in die landen te steunen na het vertrek van hun autocratische leiders. Volgens Hanneke Chin-A-Fo, economieredacteur van NRC, ging het daarbij vooral om het tonen van politieke eensgezindheid en is het nog maar de vraag of het miljardenbedrag daadwerkelijk overgemaakt wordt.

    • Peter Zantingh