Eén keer geen beker maar olympisch goud

Bij hoge uitzondering zal Wimbledon volgend jaar breken met tal van tradities. De Spelen komen.

Tennis fans make a wave as they watch the game between Croatian player Ivan Ljubicic and British player Andy Murray on a giant screen at court 1 during the men's single at the Wimbledon Tennis Championships at the All England Tennis Club, in southwest London on June 24, 2011. AFP PHOTO / LEON NEAL RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Geen eindeloze rijen van slapende mensen voor de kassa. Geen dresscode die tennissers verplicht witte kleding te dragen. Geen privileges voor the members of the club. Geen honorary stewards. Geen Radio Wimbledon. The All England Club zal er volgend jaar tijdens de Olympische Spelen van Londen anders uitzien dan normaal. De winnaar krijgt op 5 augustus geen Challenge Cup maar een gouden medaille. „Het wordt een bijzonder toernooi”, stelt Roelant Oltmans, prestatiemanager van NOC*NSF met tennis in zijn portefeuille.

Eddie Seaward, head groundsman op Wimbledon, staat voor de grootste krachttoer. Het gras moet tijdens de Zomerspelen namelijk wél van precies dezelfde kwaliteit zijn als tijdens het grandslamtoernooi. Seaward heeft slechts drie weken de tijd om de afgetrapte banen speelklaar te maken. Maar Seaward weet uit ervaring dat het geen onbegonnen werk is. In 2004 slaagde hij er ook in de banen in no time te laten herstellen voor de opnames van de romantische comedy Wimbledon. En vorig jaar keurde de inspectie het gras na een test goed.

Eén keer eerder werd het complex van Wimbledon gebruikt voor de Spelen. In 1908 won Joshia Ritchie de gouden medaille in het enkeltoernooi. Tijdens ‘Londen 2012’ doen er 64 deelnemers mee aan de enkeltoernooien bij de mannen en de vrouwen. Daarnaast worden mannen- en dubbels gespeeld en keert de mixed-dubbel terug op het programma. Kea Bouman en Henk Timmer wonnen op dat onderdeel bij de Spelen van Parijs in 1924 een bronzen medaille. De zilveren plak van Kristie Boogert en Miriam Oremans in 2000 in het vrouwendubbel is de beste prestatie.

Oltmans was de afgelopen week een paar dagen op Wimbledon. De voormalige hockeybondscoach zag twee overwinningen van Robin Haase en ondervond hoe groot de afstand tussen het olympisch dorp en Wimbledon was. „Het was een uur met de metro”, stelt Oltmans. „Als er Nederlandse tennissers meedoen aan de Spelen zouden ze het beste daar kunnen verblijven. Ze maken dan onderdeel uit van de olympische equipe.”

Het is op dit moment niet duidelijk of er Nederlandse tennissers aan de Spelen mee zullen doen. Onlangs heeft de NOC*NSF in overleg met de Nederlandse tennisbond de kwalificatienorm bijgesteld. Maar de eisen zijn nog wel strenger dan de internationale norm, die uitgaat van een plaats bij de eerste 64 tennissers van de wereld. Bij de mannen ligt de grens voor Nederlandse tennissers op 59. Bij de vrouwen op 54. Dubbelspelers moeten zich in principe eerst als enkelspeler kwalificeren. „Ons uitgangspunt is niet veranderd”, stelt Oltmans. „We gaan er nog vanuit dat deelnemers de laatste acht moeten kunnen halen.”

Op dit moment voldoet alleen Haase met een 58ste plaats op de wereldranglijst aan de eisen. De enige overgebleven Nederlander op Wimbledon zag zijn partij gisteren in de derde ronde tegen de Amerikaan Mardy Fish door de regen niet doorgaan op een dag dat Andy Roddick en Vera Zvonareva werden uitgeschakeld. De wedstrijd van Haase staat nu vandaag om 12.00 uur op baan 14 gepland. Jean-Julien Rojer, die nu nog uitkomt voor de Nederlandse Antillen, kwam gisteren wel een ronde verder in het mannendubbel met zijn Amerikaanse partner Eric Butorac. Rojer stond dit jaar in het dubbelspel in de halve finale van de Australian Open en is twintigste op de wereldranglijst.

In een perszaaltje van Wimbledon laat Rojer weten dat hij graag voor Nederland op de Spelen zou uitkomen. „Ik heb het daar wel eens met Rogier Wassen [een Nederlandse dubbelaar] en Haase over gehad. Het zou schitterend zijn. Maar ik moet wel een klik met een speler hebben. Die heb ik wel met Butorac. Ik leef nu van het geld dat ik met hem verdien.” De kans dat Rojer volgend jaar in een oranje shirt op de Spelen te bewonderen is lijkt nihil. „Rojer zou dan eerst een duo met een Nederlander moeten vormen om zich vervolgens te bewijzen”, stelt Oltmans. „Pas daarna kijken we verder.”

NOC*NSF bekijkt de komende tijd of Nederlandse tennissers een A-status kunnen krijgen. Oltmans: „Maar die zal verschillen van de meeste andere sporters. Voor een stipendium komen ze niet in aanmerking.” Tennissers kunnen tijdens de Spelen gewoon prijzengeld winnen. Alleen is dat aanzienlijk minder dan de 1.160.000 euro die een Wimbledonwinnaar nu krijgt.

    • Koen Greven