Een beetje planning en een simpele rekensom

„Ik heb maandelijks structureel 150 euro over, terwijl ik al genoeg spaargeld bezit. Daarom wil ik beleggen. Maar wat is beter: maandelijks automatisch 150 euro in een beleggingsfonds storten of 15.000 euro spaargeld ineens (en daarna mijn spaargeld maandelijks aanvullen)? Is er een overzicht van goed scorende fondsen? En moet ik naast de beheerkosten ook letten op de aankoopkosten van een fonds?”

De beleggingsindustrie is gek op kleine getallen, minieme percentages en eurocenten. De klant schenkt er nauwelijks aandacht aan, terwijl fondsbeheerders ze moeiteloos omzetten in miljoenen euro’s. De volgende test toont in hoeverre u dit in de gaten heeft. Stel u wilt, net als de vragensteller, voordelig beleggen met 150 euro per maand. U overweegt drie aandelenfondsen. In fonds A mag u gratis instappen. De beheerkosten zijn 1,5 procent per jaar. Bij fonds B betaalt u 0,5 procent instapkosten, maar de beheerkosten zijn minder: jaarlijks 1 procent. Fonds C vraagt jaarlijks 0,3 procent voor beheer, maar instappen – via internet – kost 0,3 procent van de inleg plus 6 euro per keer. We gaan ervan uit dat de wereldwijde beurzen jaarlijks gemiddeld 6,5 procent stijgen. Met welk fonds bent u dan het beste af?

En? Het antwoord valt te berekenen. Bij fonds A kan de belegger met zijn hele 150 euro participeren. Daar staat tegenover dat de aanbieder jaarlijks 1,5 procent beheerkosten neemt. Van de 6,5 procent aandelenwinst blijft dus 5 procent over. Wat in 2041 122.805 euro oplevert.

Bij fonds B kost instappen 0,5 procent ofwel 0,75 euro per 150 euro. Er blijft dus 149,25 euro over voor beleggen. Door de 1 procent beheerkosten blijft van de beursstijgingen jaarlijks 5,5 procent over. In 2041 bezit de belegger daardoor 133.565 euro, een kleine 11.000 euro meer dan de belegger in A.

Dan fonds C. Het beheer ervan is met 0,3 procent het goedkoopste, maar de instapkosten zijn 6 euro plus 0,3 procent van elke inleg. Zo kost 150 euro inleggen 6,45 euro (4,3 procent). Voor beleggen blijft dan maandelijks 143,55 euro over. Wel tikt het rendement op de beurzen meer aan. Van de 6,5 procent stijging krijgt de belegger 6,2 procent. Het resultaat in 2041 is maar liefst 145.771 euro. Dus ondanks de hoge instapkosten presteert fonds C 12.206 euro beter dan B en zelfs 22.966 euro beter dan A. C is dus de beste keus. Dat komt door de laagste beheerkosten. Elk tiende procentje minder kosten scheelt u op termijn duizenden euro’s!

Mede door te hoge beheerkosten presteert ruim 80 procent van de beleggingsfondsen slechter dan een vergelijkbare beleggingsindex. Daarom is een overzicht van goed scorende beleggingsfondsen hetzelfde als een overzicht van goedkoop beheerde, goed gespreide fondsen. Voorbeelden van aanbieders van dit soort fondsen zijn iShares, Lyxor, ThinkCapital, Vanguard en Meesman. Anderen vindt u in wikipedia.nl (zoek op exchange-traded fund). Welk fonds u ook kiest, ga voor de aller-allerlaagste beheerkosten of TER (Total Expence Ratio). Als u daarbij periodiek een bedrag inlegt in plaats van 15.000 euro ineens, voorkomt u dat u instapt op precies het verkeerde moment. Zo reduceert u schijnbaar moeilijke beleggingskeuzes tot een beetje planning plus een simpele rekensom.

Zelf eindkapitalen berekenen: http://berekenen.geld-gids.nl/sparen-beleggen/ (kies voor spaarsaldo berekenen, negeer de reclames)

    • Erica Verdegaal