De Grieken worden depressief van dat gevit op hen

Protest bij parlementsgebouw in Athene. Foto Reuters

De eens zo zorgeloze Grieken worden met de dag depressiever. In Le Monde luiden psychiaters de noodklok: sinds het begin van de economische crisis is het aantal hulpzoekenden gestegen met 25 tot 30 procent. “We zijn het zwarte schaap van Europa.”

Dimitris Ploumidis, hoofd van een centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Athene, meldt dat de wachtlijst in september 2010 twee weken bedroeg. “Nu is het meer dan tweeënhalve maand.” Hij constateert een toename van het aantal patiënten dat lijdt aan lichte psychiatrische aandoeningen, zoals angst, paniekaanvallen en depressie.

Zelfmoordpercentage stijgt
Volgens het Franse dagblad kende Griekenland voor de crisis het laagste aantal zelfmoorden: 2,8 per 100.000 inwoners. Tussen 2007 en 2009 steeg dat cijfer al met 18 procent. De verwachting is dat het zelfmoordpercentage nog verder stijgt nu Griekenland drastisch moet bezuinigen.

Vooral veel zakenmensen hebben zichzelf de afgelopen periode om het leven gebracht. Het verlangen om zelfmoord te plegen heeft altijd meer dan één oorzaak, zegt Aris Violatzis, psychiater en hoofd van de Griekse SOS Suicide hotline. “Maar veel van de mensen die bij ons aankloppen hadden vroeger een goed bestaan en hebben nu financiële problemen.”

Griekse identiteit heeft een klap gehad
Violatzis vermoedt dat ook de buitenlandse kritieken een rol spelen. Denk aan de pleidooien om Griekenland uit de eurozone te ‘gooien’ en de weerzin om het land van een faillissement te redden. Dat is schadelijk voor het vertrouwen in de toekomst, aldus de psychiater. “De Griekse identiteit heeft een enorme klap gehad. De Grieken schamen zich. De hele wereld noemt ons bedriegers, we zijn het zwarte schaap van Europa. Dit is zeer moeilijk te accepteren.”

Vergeleken met de cover van The Economist van vandaag, klinkt ‘het zwarte schaap’ nog vriendelijk. Op de voorkant staart een zakenman in een levensgroot afvoerputje. In het tijdschrift wordt de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, weggezet als een onervaren politicus die meer weg heeft van een rugbyspeler dan een gedegen boekhouder.

Waak over de Griekse sfeer
The Economist ziet het ‘redden’ van Griekenland als onvermijdelijk, omdat de rest van Europa anders in de depressie wordt meegesleurd. Toch waarschuwt het tijdschrift dat het land daarmee nog niet van de afgrond is gered. “Eén van de risico’s is de sfeer thuis, die gekenmerkt wordt door massale protesten in het parlement en rellen op straat. Wat als premier Giorgos Papandreou geen meerderheid kan vinden voor de onpopulaire hervormingen?” Ofwel: het redden van Griekenland is niet slechts een kwestie van geld. Het afdwingen van radicale hervormingen kan de Zuid-Europeanen alsnog lam slaan.