Bolivia, het nieuwe Koeweit?!

Fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) reist in veertig weken van het zuiden van Vuurland, over de Pan-American Highway, naar Alaska. Hij bezoekt de vele migranten die langs de route leven en werken. Deel 3 van een tweewekelijkse rubriek.

Workers at the evaporation plant where the lithium is extracted bring tubes from the well to the basins. Workers are from different parts of Bolivia. The Salar de Uyuni is the biggest salt lake in the world. The salt layer is at least 130 meters thick. Recently the biggest lithium reserves of the world were found in the salt layer, which could be very promising for Bolivia's future. In April Bolivia has started the pilot project at which 150 people work. In the near future when the plant will be in full production, hundreds of workers from all over the country will be employed. Kadir van Lohuizen / NOOR

Ik reis van Chili naar Bolivia, de grens is een pas van bijna 5000 meter en dan ben je op de hoogvlakte. Onder de 4000 meter zal ik voorlopig niet meer komen. Iedereen die in Bolivia is geweest, kent het Salar de Uyuni, het grootste zoutmeer ter wereld, bijna vier keer de provincie Zuid-Holland. Niet alleen is het een toeristische trekpleister, er wordt ook zout gewonnen.

Onlangs zijn er de grootste lithiumvoorraden ter wereld gevonden! Tot voor kort zou dit onbetekenend nieuws zijn geweest, maar sinds de grondstof van accu’s, lees elektrische auto’s, lithium is, is dit een heel ander verhaal. Het zou wel eens een nieuwe toekomst voor Bolivia kunnen inluiden.

Het is een lange hobbelige weg die mij door een adembenemend landschap naar Lipi Lipi brengt. Na uren rijden, doemen er wat huisjes op; het is de monding van de Rio Grande en het proefstation van de lithiummijnen. De ingenieurs en arbeiders lopen opgewonden rond: morgen komt president Evo Morales op bezoek! Naar de mijn komen is niet zo makkelijk en de mijn is niet wat je je daarvan voorstelt. Water op het meer, het heeft uitzonderlijk veel geregend, maakt dat te voet onmogelijk is. Ik heb mazzel, een tractor komt over het meer aangehobbeld en neemt me mee door een zee van alle kleuren blauw en groen. Mannen die als Jezussen op het water lijken te lopen, markeren de mijn. Zes grote bassins is alles wat het is, hier wordt door verdamping het lithium gewonnen.

Een cadeautje voor de president; Bolivia heeft als eerste land per wet mensenrechten gelijkgesteld met natuurrechten. Het lithium kan volledig schoon gewonnen worden.

Reis mee via de app voor de iPad of via www.viapanam.org

    • Kadir van Lohuizen