Amnesty roept Arabische landen op Syrische regime aan te pakken

Turkse demonstranten verbrandden gisteren in Istanbul portretten van de Syrische president Bashar al-Assad. Foto AFP / Bulent Kilic

Amnesty International heeft de Arabische Liga vanavond opgeroepen actie te ondernemen tegen het voortdurende geweld van het Syrische regime tegen vreedzame betogers. Ook vandaag zouden er weer demonstranten zijn doodgeschoten.

De secretaris-generaal van Amnesty Salil Shetty sprak vandaag in Kairo met het hoofd van de Arabische Liga, Amr Moussa. Shetty zei na het gesprek dat hij er bij Moussa op had aangedrongen dat de Arabische landen meer vastberaden optreden tegen “de grove schendingen van de mensenrechten” die plaatsvinden in Syrië. “In tegenstelling tot hun opstelling tegenover Libië en hun steun voor internationale actie, zwijgen de Arabische landen grotendeels over Syrië”, aldus Shetty.

De oproep van Amnesty komt vlak nadat het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten opnieuw melding maakte van het doodschieten van anti-regeringsbetogers in verschillende Syrische steden. Bij begrafenisoptochten voor de ruim twintig slachtoffers die gisteren bij protesten vielen zijn volgens de mensenrechtenorganisatie vandaag vier doden gevallen.

Activisten van de Syrische oppositie zeiden vanavond tegen de BBC dat het Syrische leger ondertussen het stadje Najia aan de grens met Turkije is binnengetrokken. Eerder vandaag meldde Libanese veiligheidsfunctionarissen al dat meer dan duizend Syriërs vannacht de grens met Libanon zijn overgestoken uit angst voor het leger. De verschillende Syrische oppositiegroeperingen zijn van plan maandag in Damascus bij elkaar te komen om over een oplossing voor de voortgaande crisis in hun land te praten.

    • Pim van den Dool