Amerikaanse coureur Ben Spies winnaar TT Assen

Spies vanmiddag in actie op het circuit van Assen. Foto AP / Peter de Jong

De Amerikaan Ben Spies heeft vanmiddag de MotoGP-race in Assen gewonnen. Spies bleef op het circuit van de ‘TT’ klassementsleider Casey Stoner en de Italiaan Andrea Dovizoso voor.

Het was voor het eerst in zijn carrière dat Spies een grand prix won. Gedurende de MotoGP-race was het de hele tijd droog, maar desondanks waren er enkele spectaculaire voorvallen. Zo reed de Italiaan Marco Simoncelli al in de eerste ronde de Spaanse wereldkampioen Jorge Lorenzo van de weg, die uiteindelijk toch nog zesde wist te worden.

De Spanjaard Marc Marquez schreef in Drenthe de Moto2 op zijn naam. Hij hield de Turk Kenan Sofuoglu achter zich. De Brit Bradley Smith finishte als derde. Stefan Bradl, leider in het wereldkampioenschap, haalde het einde van de wedstrijd niet. De Duitser blijft wel de leider in de stand om het wereldkampioenschap.

Maverick Vinales was de sterkste in de 125cc. De Spaanse coureur uit het raceteam van Paris Hilton was de snelste in een race die na 14 van de 22 ronden werd afgevlagd vanwege de regen. Zijn landgenoten Luis Salom en Sergio Gadea eindigden als tweede en derde. De Nederlander Jasper Iwema ging voor eigen publiek onderuit.

    • Pim van den Dool