Alweer een luie dag en tot besluit een mango

Yoeri Godfried (18) hield voor deze krant bij hoe zijn havo-examen verliep. Daarna stortte hij zich in het feestgedruis. ‘Helaas moet ik wel werken.’

Nederland, Eindhoven, 22-06-11 Yoeri Godfried samen met zijn vriendin tijdens een eindexamenfeest. © Foto Merlin Daleman

Donderdag 16 juni

Vandaag is de dag. Als ik gezakt ben voor het havo-examen, word ik vóór drie uur gebeld, maar dat is niet de verwachting. Nadat de telefoon gelukkig niet is overgegaan – alleen mijn vader belt voor de grap – knalt een fles champagne open, wordt er geknuffeld en gefeliciteerd, en ga ik naar school. Mijn cijferlijst ziet er goed uit, ik ben met gemiddeld een 7,5 geslaagd! Tijd voor feest. Vanavond is er een poolparty bij een vriendin in Veldhoven, maar daar lijkt het niet van te komen: het regent ongelooflijk hard. Tegen de tijd dat ik op de fiets stap, is het gelukkig droog.

Vrijdag

Als ik op mijn wekker kijk, zie ik dat het half elf is. Toch maar eens opstaan en een kom noodles eten. Gisteravond was een geslaagd feest, het weer viel erg mee, we hebben uitgebreid gezwommen. Omdat ik pas rond half drie thuis was, start ik niet snel op, maar we zijn nog lang niet klaar. Vanavond is het de beurt aan mij en Niek, een vriend, om een feestje te organiseren. We gaan gewoon gezellig met een groep mensen in de achtertuin zitten met wat muziek erbij. Het is maar goed dat ik nog niet hoef te werken, ik zit al ruim een jaar in een supermarkt achter de kassa om wat geld te verdienen voor onder meer mijn rijbewijs. Ik rek me nog eens uit en dwing mezelf om op gang te komen en te douchen, dat helpt. We moeten de muziekinstallatie nog halen die we gratis mogen lenen van een vriend die dj is. Echt supervet.

Zaterdag

Goed, gisteravond heb ik me prima geamuseerd terwijl ik een beetje rondliep en zo nu en dan wat hapjes aanbood. Uiteindelijk moest er één persoon ladderzat naar huis gebracht worden, maar dat risico loop je nou eenmaal als je een feest geeft. Echt veel tijd om erbij stil te staan heb ik niet, want ik moet nog een kleinigheidje halen voor een vriend vanavond, waar het ook weer feest is. Hij krijgt My Little Pony voor zijn 18de verjaardag en kan er wel om lachen. Reactie: „Duude, die blaas ik sowieso op!” Ik zal vanavond behoorlijk rustig aan moeten doen, want morgen moet ik helaas ’s middags werken en hoewel het nou niet echt fysiek inspannend werk is, is het beter om niet halfslapend achter de kassa te zitten.

Zondag

Na weer een feest is dit een dag om zo veel mogelijk in bed te blijven liggen. Nou ben ik niet een eersteklas uitslaper, dus nadat ik met veel moeite tot een uur in bed blijf hangen, ga ik toch maar naar beneden om wat te eten. Om kwart voor vier word ik op mijn werk verwacht. Uiteindelijk heb ik het voor mekaar gekregen om wakker te blijven en ga ik iets voor achten weer op huis aan. Ik hoor dat een vriend van me terug is van zijn legeroefening in Duitsland, en ik val daar nog even binnen, waarna ik thuis in mijn bed val. Nog eventjes heen en weer sms’en met mijn vriendin, en dan ga ik van mijn slaap genieten.

Maandag

Vandaag uitgebreid gerelaxt, mijn vriendin komt langs en we hebben de dag voor onszelf. Helaas moet ik wel werken. Het bevalt me wel om lekker niks te doen terwijl anderen naar school moeten, maar na de vakantie zal ik toch ook aan de bak moeten op het hbo. Voorlopig nog maar even wat geld verdienen. Het is maar goed dat ik niet op kamers ga wonen. Dat scheelt een boel geld!

Dinsdag

Alweer een luie dag vandaag, ik ben naar de stad geweest om een grote fijnzittende koptelefoon te kopen bij de Media Markt voor 13 euro. Daarna naar mijn werk. Toen ik bezig was, raakte ik aan de praat met een mevrouw die mango’s kocht, en na een paar seconden kreeg ik een mango in mijn handen geduwd: „Neem deze mango maar mee straks, ze zijn erg lekker dit seizoen!”

Woensdag

Vandaag ga ik naar mijn vriendin toe, een kleine drie kwartier fietsen. We besluiten spontaan om naar de film te gaan, Kung Fu Panda 2. Een paar anderen gaan mee, daarna moet ik door naar mijn laatste muziekles. Ik heb acht jaar afwisselend keyboard-, gitaar- en pianoles gehad, maar omdat het niet te combineren is met mijn studie volgend jaar hou ik er mee op. Straks door naar het feest van mijn nichtje. Omdat ik daar niemand ken heb ik mijn vriendin overgehaald om mee te gaan.

Donderdag 23 juni

Gisteravond was er helaas weinig aan, hoewel ik nog wel een klasgenoot (nu dus: oud-klasgenoot) heb ontmoet, met wie het wel gezellig was. We besluiten rond een uur of twaalf om nog even naar het Stratumseind te gaan; een straat vol kroegen in Eindhoven. We kijken of daar nog iets te doen is, maar dat viel uiteindelijk tegen. Dan maar naar bed, vrijdag is er dubbel feest voor mij, dus ik kan mijn slaap wel gebruiken.