Advies aan kabinet: maak van de allersterkste wiet een harddrug

Sterke wiet en hasj moeten worden aangemerkt als harddrugs. Dat stelt een commissie in een advies aan het kabinet. Het gaat om cannabis waarin meer dan 15 procent van de werkzame stof THC zit. Als dit een harddrug wordt gaan de straffen omhoog en mogen coffeeshops het niet meer verkopen.

Dit hoeft volgens de commissie niet het einde van het gedoogbeleid te betekenen. Het assortiment van de coffeeshops zal wel moeten veranderen. Nu schommelt het THC-gehalte van nederwiet, goed voor bijna driekwart van de verkoop, tussen de 15 en 18 procent. Geïmporteerde wiet is veel minder sterk: 5 tot 10 procent. De risico’s op verslaving en psychoses zijn te hoog bij zware wiet, vindt de commissie. Het THC-gehalte zou terug moeten naar 11 à 12 procent.

Ook het gebruik van de partydrug GHB is volgens de commissie zo zorgwekkend dat dit middel als harddrug moet worden aangemerkt.

De ministers Schippers (Volksgezondheid, VVD) en Opstelten (Veiligheid, VVD) spraken gisteren van „een goed rapport”.