Van hooligans naar bedaarde hiphopvaders - House of Pain is terug

Everlast (rechts) en Danny Boy van House of Pain. Foto Management House of Pain

Bijna twintig jaar na hun internationale hit Jump Around, een van de grootste raphits aller tijden, en vijftien jaar nadat de groep uit elkaar ging; is de Iers-Amerikaanse rapgroep House of Pain weer op tournee. Ze treden de komende dagen drie keer op in Nederland.

De reden daarvoor is simpel, zegt oprichter Daniel ‘Danny Boy’ O’Connor (42) door de telefoon. ‘Ik heb het geld gemist, man, hahaha…’

Het is slechts ten dele een grapje. Waar bandgenoot Erik ‘Everlast’ Schrody (41) na House of Pain ook zeer succesvol was als soloartiest, betekende het einde van de groep voor Danny Boy ook het einde aan zijn lucratieve bestaan als popmuzikant. ‘Het was moeilijk,’ zegt Danny Boy; die in House of Pain als back-up fungeerde voor Schrody.

“Mijn financiële situatie was slecht; het geld droogde ineens op. En ik was al jong gewend geraakt aan roem en geld. Ik heb dat enorm gemist in de periode erna.” - Danny Boy

Hij heeft die karige jaren ‘gebruikt om als persoon te groeien’ vertelt oprichter Danny Boy nu. ‘Dat had ik wel nodig. Ik doe het niet alleen voor het geld, terwijl ik dat vroeger wel gedaan heb. Ik zie nu dat de groep meer voor me betekent dan alleen de zakelijke kant.’

House of Pain - Shamrocks And Shenanigans
http://youtu.be/pXwtHJQ66Rk

Rauwe, Ierse hooligans

Het succes van House of Pain is samen te vatten in die ene, twee decennia oude megahit; de gierende dansvloerkraker Jump Around die nog altijd tot het standaardgereedschap van dj’s wereldwijd behoort. Een nummer met een stevig pompende hiphopbeat met daarop een krijsende saxofoonsample en de bijdehante raps vol rake klappen van de stoere Ierse bierdrinker Everlast: ‘I serve your ass like John McEnroe…’

House of Pain was in de jaren negentig een atypische rapgroep, bestaande uit rauwe, Ierse hooligans die hielden van een ruig feestje. Inmiddels is voorman Everlast vader, heeft hij grijze haren in zijn baard en bracht hij na de breuk een paar sterke, door blues, country en rock geïnspireerde platen uit. Het immense succes van Jump Around was voor de jonge rappers een vloek en een zegen, vertelt hij door de telefoon. House of Pain werd, en wordt, ondanks drie redelijk goed ontvangen albums, vaak als ‘one hit wonder’ bestempeld.

House of Pain - Jump Around
http://youtu.be/U9Q0jPyrja0

“Elke muzikant wil een lied schrijven dat het eeuwige leven heeft en nooit verdwijnt. Het nummer komt altijd weer voorbij wanneer ik in een honkbalstadion ben of in een club en dan staan de mensen allemaal op. Dat is zo cool. Maar aan de andere kant ben ik er als soloartiest lang mee bezig geweest om afstand te nemen van dat nummer. En voor de groep was het niet meer te overtreffen.” - Everlast

‘In alles wat ik doe zitten hiphopinvloeden’

Everlast stapte uit de schaduw van die kolossale hit met een rigoureuze muzikale koerswijziging. Op zijn soloalbum Whitey Ford Sings The Blues (Spotify) uit 1998, rapte en zong Everlast een bedaarde, eigenzinnige mix van blues, rock en hiphop, waarmee hij liet zien hoe breed het genre in zijn beleving is. ‘Als je goed luistert,’ zegt Everlast, ‘hoor je zelfs in mijn liedjes die als country klinken, nog hiphop terug. Via een melodie of een rapcitaat. In alles wat ik doe, zitten hiphopinvloeden. Anders voelt het voor mij nooit helemaal goed.’

Everlast - What it’s Like

Breuk was pure noodzaak

De breuk met House of Pain was pure noodzaak, zegt Everlast. De dj van de groep, Lethal, werd immens succesvol met zijn andere project, raprockgroep Limp Bizkit (Spotify). ‘En binnen House of Pain hadden ze het nooit begrepen wanneer ik was gaan zingen.’ Everlast verkocht in de VS twee miljoen exemplaren van Whitey Ford Sings The Blues; scoorde een nummer-1-hit met What It’s Like en won een Grammy Award voor het Carlos Santana-duet Put Your Lights On. Everlast: ‘Toen ik Whitey Ford maakte, was mijn enige doel weg te raken van Jump Around. En nadat dat soloalbum groter is geworden dan alles wat ik had gedaan, kan ik nu weer terug.’

Carlos Santana Feat. Everlast - Put Your Lights On

DJ Lethal is slechts zijdelings betrokken bij de comeback van House of Pain; hij heeft het wederom druk met Limp Bizkit. De reünie volgt op de recente samenwerking van de leden van House of Pain in hiphopformatie La Coka Nostra met rappers Ill Bill en Slaine.

La Coka Nostra - Cousin Of Death

Er zal straks een volledig ander House of Pain op het podium staan dan vroeger, benadrukt de grijs geworden voorman. Danny Boy en hij kijken er naar uit het oude materiaal nu met een band in plaats van een dj uit te voeren.

“Daardoor heeft onze nu show nu veel meer dynamiek dan vroeger. We stonden bekend als die groep die gek en wild was en het publiek ophitste. We zijn nu wat meer volwassen.” - Everlast

House of Pain treedt zondag 26 juni op De Effenaar, Eindhoven; maandag 27 juni in De Oosterpoort, Groningen en dinsdag 28 juni in Melkweg, Amsterdam. Luister naar ‘Same as it Ever Was’ uit 1994 (vorig jaar opnieuw uitgebracht) bij Spotify.

    • Saul van Stapele