Zorgen over ITs Festival

Het ITs Festival opende gisteren in mineur, met zorgen over het voortbestaan. Binnengehaalde Europese subsidies vallen weg als Nederland niet bijdraagt.

Het gisteren in Amsterdam feestelijk geopende jaarlijkse Its, een internationaal festival voor jonge theatermakers, maakt zich ernstig zorgen over zijn voortbestaan: door het geheel of deels wegvallen van binnenlandse subsidies en andere financieringsbronnen zal het ook niet meer mogelijk zijn om inmiddels toegekende Europese subsidies te innen.

De voor de komende drie jaar toegekende 500.000 euro zijn door de Europese commissie gekoppeld aan het beding dat het festival zelf tenminste eenzelfde som van elders bijeen brengt. Volgens algemeen directeur Jacqueline van Benthem van het ITs (International Theatre School Festival Amsterdam) is het onwaarschijnlijk dat dat gaat lukken.

De vierjarige financiering van het festival vanwege het Fonds voor de Podiumkunsten met 100.000 euro per jaar loopt volgend jaar af, en door de bezuinigingen op cultuur door de Rijksoverheid lijkt het onwaarschijnlijk dat met ingang van 2013 zelfs maar de helft van dit bedrag kan worden toegekend. De jaarlijkse subsidie van de Gemeente Amsterdam – dit jaar 156.000 euro – staat eveneens door bezuinigingen sterk onder druk. Bovendien heeft particuliere sponsor SNS Reaal Fonds – vorig jaar nog goed voor 175.000 euro – aangekondigd zich na het festival van dit jaar terug te trekken.

Deze combinatie van factoren betekent – bij ongewijzigd beleid – vermoedelijk het einde van ITs, dat dit jaar voor de 22ste keer plaatsvindt, verwacht Van Benthem. De Europese commissie had, zo blijkt uit briefwisseling, de subsidie aan ITs toegekend vanwege de belangrijke rol die het festival speelt in internationale contacten voor jonge theatermakers binnen Europa. Voor wat de financiering van Rijkswege betreft, lijkt het festival daarmee een van de eerste slachtoffers van het kabinetsbeleid.

Artistiek directeur Theu Boermans van ITs maakte gisteren bij de opening van het festival geen gewag van de acute financiële problemen van het festival, maar gaf in een toespraak wel uiting aan zijn „boosheid en frustratie” over het kabinetsbeleid inzake de kunsten. Het festival heeft programma's op maandag geschrapt, teneinde de deelnemers gelegenheid te geven aan een protestdemonstratie op het Malieveld in Den Haag deel te nemen.

ITs 2011 presenteert tot en met 1 juli op acht locaties in Amsterdam in totaal 45 theater-, dans- en muziektheaterproducties. Behalve Nederlandse theateropleidingen doen ook studenten uit Rusland, Italië, België, Duitsland, Iran, China, Australië en Groot-Brittannië mee.

Het festival werd geopend met een opvoering van De Hollanders, dat de schrijver Arnon Grunberg schreef op verzoek van een groep studenten van de Amsterdamse Toneelschool, die het ook opvoeren onder regie van Gerardjan Rijnders.

Info: itsfestivalamsterdam.com

    • Raymond van den Boogaard