Zon, kom maar op!

Waar moet je naartoe voor het ultieme weekendgevoel?

De leukste plekken van deze zomer uitgetest.

Vanavond opent de Tolhuistuin in Amsterdam. Foto Tolhuistuin Tolhuistuin

Tot 2009 was Shell eigenaar van de Tolhuistuin, en was het park in Amsterdam-Noord afgesloten voor publiek. Maar het olieconcern vertrok, en nu is de Tolhuistuin een plek om uit te gaan en „het slechtst bewaarde geheim van Amsterdam”, zoals de organisatoren zelf zeggen. Vanavond is de openingsavond van Zomer in de Tolhuistuin, een programma vol film, theater en muziek dat ruim twee maanden duurt, tot eind augustus.

Het park ligt aan de noordkant van het IJ, recht tegenover het Centraal Station. Een laagdrempelige plek waar iedereen zich thuisvoelt, dat is wat de Tolhuistuin wil zijn, vertelt Liesbeth Beeftink van de organisatie. „In Amsterdam zie je meestal in uitgaansgelegenheden homogene groepen, ze trekken allemaal één type bezoeker. Daar willen wij juist vanaf komen, wij willen dat onze bezoekers zich voelen alsof ze in het Vondelpark rondlopen.”

Om dat te bereiken, is de programmering lokaal én internationaal georiënteerd, en op literatuur én muziek, in samenwerking met Paradiso. Zo staan er rappende hiphoppers op het programma, maar is er ook een (gratis) salsa-avond, en een literatuurmiddag waarop schrijvers hun korte verhaal over Amsterdam-Noord komen voorlezen. Oedipus in Egypte is er twee weken te zien, (dat openluchtstuk ging op Oerol in première), maar ook bijvoorbeeld indieband Destroyer komt optreden.

De vergelijking van de Tolhuistuin met het rondreizende theaterfestival De Parade ligt voor de hand. Ja, die vergelijking kent Liesbeth Beeftink zeker. Maar dat is dus precies wat de Tolhuistuin níét wil zijn. „Veel dj’s zijn naar ons toe gekomen of ze bij ons mochten draaien, maar we willen geen massaal evenement van onze tuin maken. Het moet een ultieme hangplek blijven, waar wel altijd iets leuks te doen of te beleven is. Ons motto is: je krijgt altijd meer dan je verwacht. Dat kan een leuke verrassing zijn in ons programma, of een mooie ontmoeting met iemand die je ergens anders niet was tegengekomen.”

Zomer in de Tolhuistuin is een voorproefje van wat uiteindelijk een cultureel centrum moet worden dat het hele jaar door geopend is. Toch is de Zomertuin een mooi voorbeeld van initiatieven die je ook in andere steden tegenkomt deze zomer: geen grote eendaagse festivals, maar kleinere ‘hangplekken’ waar in de zomerweekenden leuke dingen op het programma staan.

Laat die zon dus maar komen.

Vanavond is de Tolhuistuin al open, maar morgen is het grote openingsfeest. Check voor het hele programma www.tolhuistuin.nl

    • Annemarie Kas