Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zes doden door fietsbom in Kunduz

Caption: Afghan policemen stand next to a crater on a road after a suicide car bomb blast in Kunduz June 19, 2011. Three civilians were killed and eleven wounded when a suicide bomber in a car attacked a convoy of foreign troops in northern Kunduz province, the Interior Ministry said. REUTERS/Wahdat (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT CRIME LAW)
Caption: Afghan policemen stand next to a crater on a road after a suicide car bomb blast in Kunduz June 19, 2011. Three civilians were killed and eleven wounded when a suicide bomber in a car attacked a convoy of foreign troops in northern Kunduz province, the Interior Ministry said. REUTERS/Wahdat (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT CRIME LAW) Afghaanse politieagenten staan naast de krater van een zelfmoordaanslag op een konvooi buitenlandse militairen in Kunduz, 19 juni 2011. Foto Reuters / Wahdat

Vijf burgers en een politieman zijn omgekomen toen een fiets met een bom ontplofte op een markt in de provincie Kunduz.

Daarnaast raakten achttien mensen gewond toen de bom ontplofte in de bazaar van het Khan Abad district. Het dodental zou nog kunnen stijgen, meldt een woordvoerder van de gouverneur van de noordelijke Afghaanse provincie aan persbureau AFP.


Grotere kaart weergeven

Onder de gewonden bevinden zich ook vrouwen en kinderen, vertelt een politiewoordvoerder. De Talibaan wordt ervan verdacht achter de zelfmoordaanslag te zitten. De
Talibaan voert regelmatig aanvallen uit op militaire en burgerdoelen in Afghanistan. Vorig jaar zouden daarbij volgens de Verenigde Naties bijna drieduizend mensen omgekomen zijn.

Noord-Afghanistan is traditioneel rustiger dan het zuiden en oosten van het land. Recentelijk wordt het gebied steeds vaker opgeschrikt door aanvallen die aan de Talibaan worden toegeschreven. Op 19 juni kwamen bij een zelfmoordaanslag in Kunduz nog drie mensen om en raakten er elf gewond toen een zelfmoordenaar inreed op een konvooi van buitenlandse militairen.

Nederlanders in Kunduz

Eerder deze maand arriveerden de eerste Nederlandse militairen die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Afghanistan in Kunduz. Het is de bedoeling dat de Nederlanders de Afghaanse politie gaan helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven. De agenten die door Nederlandse trainers worden opgeleid mogen alleen voor civiele activiteiten worden ingezet en niet buiten Kunduz actief zijn.

De Tweede Kamer stemde eind januari met een kleine meerderheid in met de missie, die in principe in 2014 wordt beëindigd. In februari vertrokken dertig militairen om de boel te verkennen. In mei gingen er nog eens zeventig om voorbereidingen te treffen.

Buitenlandse troepen trekken zich terug uit Afghanistan

Vandaag kondigden zowel Frankrijk als Spanje plannen aan om hun militairen uit Afghanistan terug te trekken. Hiermee volgen zij de plannen van de Amerikaanse president Barack Obama om in 2014 de militaire aanwezigheid in het land te beëindigen.